Kanada tuukrid leidsid laeva HMS Erebuse vraki 11 meetri sügavuselt mere põhjast Põhja-Kanada arktilistes vetes paikneva Kuningas Williami saare lähedalt, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Kanada valitsuse rahastatud uurimistöö algas 2008. aastal. Paljud ekspeditsioonid on otsinud neid kahte kadunud alust, mis ajaloolaste sõnul uppusid 1848. aastal. Teise laeva, HMS Terrori asukohta pole seniajani tuvastatud.

Briti admiral John Franklin asus 1845. aastal teele kahe laevaga, mille pardal oli kokku 128 meest. Ekspeditsiooni eesmärk oli leida Atlandi ja Vaikset ookeani ühendav Loodeväil.

Ajaloolased eeldavad, et ekspeditsioon ebaõnnestus, sest alused jäid jäävangi ja lõpuks uppusid. Meeskondadel õnnestus laevadelt lahkuda ja nad üritasid meeleheitlikult jääd mööda tagasi matkata, kuid keegi ei jõudnud kunagi koju tagasi.

Sel põhjusel ongi ajaloolased pidanud Franklini ekspeditsiooni saatuse kohta järeldusi tegema üksnes leitud luude ja inuittide jutustuste põhjal.

HMS Erebusi vraki leidmine on suur läbimurre ja teadlased loodavad, et selle lähem uurimine annab vastuse mitmele küsimusele. Näiteks oli sellel laevavrakil John Franklini kajut, mis tõendab, et ta seilas just HMS Erebusil.

Otsinguga tegeleva ekspeditsiooni liige John Geiger ütles Fox Newsile: “Laev on üldjoontes tervena säilinud ja selles on aeg otsekui kapseldunud, näidates praegusest hoopis teist­sugust perioodi.”