Parim võimalus selleks oli tõenäoliselt aastatel 2002 ja 2003, kui Al-Qaida juht elas Swatis (kuurortlinn Hindukuši mäeahelikus -toim).

Esiterroristi ihukaitsja Ibrahim al-Kuwaiti abikaasa tunnistustel selgus, et bin Laden külastas tollal regulaarselt kohalikku basaari (tänavaturg -toim).

Naine ütles uurijatele, et ühel reisil peatati nende auto turult lahkudes politsei poolt kinni, kuid tema mees "lahendas kiirelt olukorra". Kas korrakaitsjale maksti altkäemaksu või ta lihtsalt ei märganud kurikuulsat kaasreisijat, ei ole endiselt teada.

Uurimiskomisjon loodi 2011. aastal, pärast seda kui Ameerika Ühendriikide merevägi viis pealinna Islāmābādi lähedal Abbottabadi linnas läbi operatsiooni, mille käigus toimunud tulevahetuses bin Laden tapeti.

Ameeriklaste eriüksus käis Al-Qaida juhti maha laskmas ilma, et USA valitsus oleks operatsioonist sealsetele võimudele teada andnud ning see tekitas Pakistanis viha.

„Riigi suveräänsust rikuti. Ei peaks olema mingit kahtlust, et Pakistan suudab oma riikliku julgeoleku eest ise piisavalt adekvaatselt seista,” ütles Pakistani välisministri Salman Bashiri tollal.

Komisjoni hinnangul on aga just Pakistani pea kõigil valitsustasanditel näha lohakust ja ebakompetentsust.

Mitmesaja leheküljeline raport kritiseerib ka Pakistani relvajõude, kes ei suutnud märgata, kuidas USA sõjavägi 2011. aastal nelja helikopteriga varjatult üle Afganistani piiri riiki tungis. Komisjon järeldab, et keskenduti liialt ohule Indiast.

Avaldatakse muret, et võimud ei tundnud kuue aasta jooksul bin Ladeni kodu vastu mingit huvi, kuigi see oli kaheksa korda suurem kui kõik naabermajad.

Hoones polnud ei telefoni- ega internetiühendust. Elanikud põletasid kogu prügi ja krunti ümbritsesid viie meetri kõrgused müürid, milles oli kaks valvatud väravat.

Pakistan ebaõnnestus igasugusel tasemel, võtab komisjon materjali kokku.

Osama bin Laden (1957 - 2011)

Saudi Araabias 1957. aastal sündinud Osama bin Laden alustas 1979. aastal džihaadi võitlejana võitlust Nõukogude vägede vastu Afganistanis.

Tema peakorter asus Peshawaris Pakistanis paarikümne kilomeetri kaugusel Afganistani-Pakistani piirist. 1984. aastal asutas ta oma õpetaja Azzam'iga organisatsiooni Maktab al-Khadamat, millest 1989. aastal kasvas välja Al-Qaeda.

Vene vägede lahkumisel pöördus Osama bin Laden Afganistanist kangelasena tagasi Saudi Araabiasse ja hakkas töötama USA sõjalise kohaloleku vastu Araabia maailmas.

Osama bin Ladenit süüdistatakse otseselt või kaudselt järgmistes terrorirünnakutes:

Luxor'i veresaun Egiptuses (17. november 1997) - surma sai 58 turisti, kuid loodetud efekti Laden ei saavutanud. Egiptlaste viha pöördus veresauna korraldanud islamistide vastu.

Plahvatused USA saatkondades Dar es Salaamis, Tanzaanias ja Nairobis, Keenias (7. august 1998) - hukkus vähemalt 200 inimest

USA ristleja USS Cole ründamine Adenis Jeemenis (12. oktoober 2000) - surma sai 17 meremeest.

9/11 rünnakud Maailma Kaubanduskeskuse ja Pentagoni vastu - rünnakutes sai surma ligikaudu 3000 inimest.