Värbamisohvitserid ei hoolinud 1914. aastal reeglitest ja värbasid Briti mereväkke alaealisi poisse, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

See selgus Kuningliku Mereväe hiljuti avaldatud 380 000 dokumendist. Sealt võib leida nii nimesid kui ka sünniaastaid ja -kohti.

Briti seaduste järgi võis sõjaväeteenistusse vastu võtta ainult vähemalt 18aastaseks saanud poisse, kuid vabatahtlikuna andis end mereväe värbamispunktides üles rohkem kui 100 000 alaealist. Värbamisohvitserid teenisid aga iga sõjaväkke värvatud mehe pealt lisaraha.

Kuningliku Mereväe dokumentidest võib leida ka andmeid poiste teenistusaja pikkuse ja omistatud teenetemedalite kohta. Dokumente saab näha veebilehel ancestry.co.uk.

Veebilehe Ancestry pressiesindaja Miriam Silverman ütles Sunday Expressile: “Poistel polnud valimisõigust ja ometi olid nad valmis kodumaa eest oma elu andma.”

Ajaloolaste sõnul oli selline seaduserikkumine levinud kogu Briti sõjaväes. Ka kaevikutes võitles mitusada tuhat alaealist sõdurit. Noorusest tingitud uljuse, hulljulguse ja vähese kogemuse tõttu said noored sõdurid kiiremini surma kui täiskasvanud.

Tragöödia arvudes:

* 100 000 poissi vanuses 14–17 aastat astus 1914. aastal mereväkke.

* 1/3 kõigidest jungadest olid nooremad kui 18aastased.

* 16% enam poisse, võrreldes täiskasvanud meestega, kaotas sõjas elu.

* 1/10 kõikidest sõduritest terves Briti sõjaväes olid alaealised.