"Müüdimurdjad" (Mythbusters) on Discovery Channeli saade, mille sisuks on levinud anekdootlike arusaamade kontrollimine teaduslike katsetega.

Kas katkine boiler suudab majalt katuse pealt paisata? Kas välgunool, mis tabab elamut samal ajal, kui olete duši all, saab teid tappa? Kas kokakoolaga on võimalik puhastada akuklemmidele kogunenud roostet? Pärast sedasorti katsete teostamist kuulutavad müüdimurdjad väite kas murtuks, mõeldavaks või kinnitatuks.

Väga harva pälvib mõni müüt kaks hinnangut kolmest ning ainult ühel juhul andis väite tõesuse kontrollimine tulemuseks kõik kolm otsust.

Kolmetine tulemus sai osaks katsetsarjale, mille raames hinnati väidet, et allakukkuvad kuulid võivad inimese tappa (s.t, et üles õhku tulistatud ja tagasi maale naasval kuulil on piisavalt jõudu, et kedagi surmata), kuna selle juures mängib rolli hulk kriitilise tähtsusega muutujaid.

Selgus, et otse üles tulistatud kuuli impulss (liikumishulk) väheneb, kuni kuul peatub ja hakkab maa poole kukkuma. Kukkumisel ei kogu kuul piisavalt energiat, et kedagi tappa, mille põhjal hinnati müüt murtuks.

Nurga all õhku tulistatud kuulid säilitavad aga oma pöördliikumise ja -impulsi. Tänu selle võib kuulil olla väga pika lennukaare lõpus piisavalt energiat, et tungida inimkehasse, mistõttu leidsid Müüdimurdjad, et väide on usutav.

Lõppeks annavad aga paljud tõestisündinud juhtumid, mil kaugelt tulistatud kuulid inimesi tapnud on — selliseid traagilisi seiku esineb eriti sageli seoses pidustustega, mille raames inimesed lusti pärast tulirelvadest õhku tulistavad — mõista, et tegemist on reaalse ohuga, mistõttu sai väide Müüdimurdjatelt ka kinnitava hinnangu!

Avafoto on illustratiivse tähendusega ja kujutab (samanimelist legendaarset tulirelva tootva) Kalashnikov Concerni tegevjuhti Aleksei Krivorutšot veebruaris, Abu Dhabis toimunud messil IDEX.