Islamiriik avaldas kahe mehe, norralase ja hiinlase fotod oma internetiajakirja Dabiq viimases numbris ning andis kontaktnumbri „igaühele, kes tahab maksta lunaraha tema vabastamise ja üleandmise eest“, vahendab The Local.

Lunarahanõue Norra loodusteaduste ja tehnoloogia ülikooli tudengi Ole Johan Grimsgaard-Ofstadi eest asub ajakirja lõpus pealkirja all „Müüa Norra vang“.

Norra peaminister Erna Solberg tühistas planeeritud esinemise rahvusringhäälingus NRK pärast seda, kui Dabiqi viimane number kolmapäeva õhtul avaldati.

„Islamiriigi jõhkrusel ei ole piire ja nüüd on nad kätte saanud ühe minu omadest,“ ütles Solberg erakorralisel pressikonverentsil. „Jaanuari lõpus saime me teada Norra kodaniku võimalikust röövimisest. Ta on sellest ajast peale olnud erinevate röövijate käes, kuid on põhjust uskuda, et ta on nüüd Islamiriigi käes.“

Solberg ütles, et kuigi Norra eesmärk on Grimsgaard-Ofstadi elusana vabastamine, ei olda valmis teda Islamiriigi käest tagasi ostma.

„Norra ei maksa lunaraha,“ kinnitas Solberg.

Grimsgaard-Ofstad teatas jaanuaris Facebookis, et on saabunud Süüria Idlibi linna. Miks ta seal oli, ei ole praegu teada. Tema Facebooki kontol on palju fotosid iidsetest skulptuuridest ja varemetest.

„Ma olen Idlibis, Süürias. Homme lähen Hamasse. Tegin lõpuks ära,“ kirjutas Grimsgaard-Ofstad.

Idlibi kontrollisid jaanuaris Süüria valitsusväed, kuid märtsis hõivas selle islamistlik koalitsioon Jaish al-Fatah.

Hiinlase nimeks öeldakse Dabiqis Fan Jinghui ning ta on 50-aastane vabakutseline konsultant Pekingist.