"Tegemist on väga ohtliku seguga inimestest, kellel on tipptasemel võitlusvõime ja kellel puudub igasugune eetika" nentis Shahbander intervjuus IWPR-ile. Ja saanud endale võitluskogemuse Iraagist, viivad välismaalt saabunud vabatahtlikud kahtlematult selle hiljem mujale kaasa. Nii levis al-Qaida, ISIL leiab aga veelgi viljakama pinnase.

ISIL (ehk ISIS), tänapäeval juba lihtsalt islamiriik ehk kalifaat, nagu ta ennast välja on kuulutanud, on suutnud seni ennast kehtestada teatud piirkondades Süürias ja nn sunniidikolmnurgas Iraagis väga erinevaid koalitsioone kohalike tegelastega luues, aga tulemuseks on see, et sinna on hakanud kokku voolama terroriste ja usuäärmuslasi kogu islamimaailmast.

ISIL-i kontrollitav territoorium juulikuise seisuga. https://edition.cnn.com/interactive

Iraagist tulevad aga teated, et Süürias kehtib lausa omapärane liit Bashar al-Assadi juhitavate valitsusvägede ja ISIL-i vahel, kelle baasi Raqqas nimelt ei pommitata üldse.

Pärit varem Saddam Husseini juhitud totalitaarsest riigist, kus inimelu ei maksnud palju ja piinamine oli üldlevinud, on ISIL Iraagist leidnud viljaka pinnase oma terroristlikule ideoloogiale.

Avalikult sunniite šiiitidele vastandades on see liikumine aga muutnud sisuliselt võimatuks oma laienemise nn šiiidi kolmnurga aladele Iraagis, samas kui kolmanda "kolmnurga" ehk Kurdistani Peshmerga on hetkel ainus relvajõud, mis ISIL-i üldse tagasi lüüa suudab. Iraagi keskvalitsusele alluvad väeosad alles üritavad ennast koguda.

Kuigi ISIL on välja kasvanud Iraagi al-Qaidast, on kaks terrorirühmitust tänaseks avalikult omavahel riidu kiskunud, Süürias tegutseb al-Qaida eraldi.

Eelmisel nädalal andis USA president Barack Obama loa õhulöökideks ISIL-i positsioonide pihta Iraagis, sest see usuäärmuslik liikumine ähvardab religioosseid vähemusi genotsiidiga.