Koostöös sõjalaevastikuga viib USA sõjatehnika arendusamet DARPA (ingl Defense Advanced Research Projects Agency) järgmise kahe aasta jooksul San Diego ranniku lähistel alusega läbi katseid, et näha, kuidas droonlaev teiste alustega suhtleb ja kokkupõrkeid ennetab. Erinevalt laevadelt vette lastavatest väiksematest kaugjuhitavatest seadmetest on uus laev nimega Sea Hunter loodud täielikult inimeste sekkumiseta toime tulema, vahendab NBC News.

„Seda laeva ei juhita raadio teel juhtkangiga,“ selgitas DARPA pressiesindaja Jared B. Adams telekaameratele San Diego laevaehitusrajoonis, taustaks dokis seisev futuristliku väljanägemisega terashall robot-alus. Sea Hunter valib kurssi radari, kajaloodi, kaamerate ja globaalse positsioneerimissüsteemi abil. Adamsi osutusel hakkavad mehitamata laevad elavjõu säästmise nimel tulevikus osalema mereväe sõjalises tegevuses.

Lisaks mereväe juhtidele jälgivad aluse sooritust katseperioodil põnevusega ka kommerts-laevandustööstuse esindajad. Nii Euroopa kui ka Aasia merelaevandus-ettevõtted on uurinud mehitamata laevastike arendamise võimalust eesmärgiga vähendada tegevuskulusid ja ohutumalt läbida mereröövlite tegevuspiirkondi.

Katsefaasis viibib laeva pardal turvalisuse huvides siiski ka meeskond. Kui alus aga usaldusväärseks osutub, hakkab see end ise juhtima ning võib omal käel ette võtta mitme kuu pikkuseid reise. Arendajate osutusel võib kahe diislimootoriga laev San Diegost startides seilata 10 000 kilomeetri kaugusele Guami. Seni pole plaanis laeva pardale paigutada relvi.

„[Autonoomsetel laevadel] on palju eeliseid, mida me pole veel tundma õppinudki,“ märkis arendusprogrammi juht Scott Littlefield.

Mõned kriitikud on avaldanud muret võimaluse pärast, et aluse võtavad enda kontrolli alla häkkerid. Sõjaväeametnikud tegelevad häkkerikindlate kaitsemeetmete väljatöötamisega ja väidavad, et laevade täielik kindlustamine küberkuritegevuse vastu on võimalik.