Uus uurimus väidab aga, et see tõekspidamine on vale ning paljude kiviaja kunstiteoste autorid on naised, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Ameerika antropoloog Dean Snow üllatas arheoloogiamaailma väitega, et suurem osa eelajaloolistest koopamaalingutest on hoopis naiskunstnike loodud.

Pennsylvania ülikooli professor Dean Snow jõudis sellisele järeldusele, kui uuris kuni 30 000 aasta vanuseid käejälgi kaheksas koobastikus Prantsusmaal ja Hispaanias.

Snow võrdles jälgedel sõrmede pikkust, mis on meestel ja naistel erinev.

Ta jõudis järeldusele, et 75 protsenti käejälgedest kuulub naistele, mitte meestele või poistele. "Inimestel on varemgi olnud põhjendamatuid eelarvamusi selle kohta, kes on need maalingud teinud ja miks," märkis Snow.

Arheoloogid on leidnud üle maailma koobastes sadu käejälgi. Paljud neist on maalingutel, mis kujutavad jahiloomi. Teadlased on seetõttu järeldanud, et kunstnikud olid kütid ja pidid olema mehed.

Snow' kriitikud jällegi ütlevad, et käejäljed võivad küll olla naiste omad, kuid miski ei tõenda seda, et nemad ka maalingud joonistasid.

Ülaloleval fotol: koopamaaling Hispaanias Altamiras