Igas maailma osas mäletatavad inimesed kõige valusamalt ikka neid laastamistöid, mis on enda kodust üle käinud. Nii peabki ja see on täiesti loomulik. Sellest graafikust leiab nii mõnedki sellised konfliktid, mille toimumisest arvatavasti mitmed lugejad teadlikudki polnud. Brutaalsed arvud räägivad selget keelt - niiisuguseid aegu ja olukordi, mil inimelu mitte millekski ei peeta. Sellist suhtumist kohtab kõikjal maailmas ning selles pole kahjuks midagi uut.

Graafik ulatub tagasi USA kodusõjani, mida üldiselt nimetatakse esimeseks modernseks sõjaks. Selles võeti kasutusele meremiinid, torpeedod, telegraaf ja katsetati isegi üht allveelaeva. Mõnel puhul on ka paar sündmust suuremast sõjast eraldi välja toodud - näiteks erakordselt ohvriterikas Somme`i lahing Esimeses maailmasõjas.

On selge, et päris sajaprotsendiliselt täpset statistikat sellisel teemal teha ei saa - sõjaga käib alati kaasas kaos. Ent üldise pildi annab see eeldatavasti siiski.

Olgu öeldud, et graafik põhineb veebisaidil Information Is Beautiful ilmunud sarnasest tabelist. Kõikide konfliktide puhul on kasutatud nende nimena seda, mille all nad Wikipediasse kantud on. Aastaarv tähistab enamjaolt konflikti algusaastat, seda mõne väikese erandiga - näiteks Vietnami sõja puhul on aasta 1965 algusajaks märgitud selle järgi, mil USA väed sõjategevusega liitusid.

Andmed pärinevad BBC-lt, NY Timesilt ja uudistekanalitelt. Avatud Exceli failina on võimalik nendega tutvuda SIIN.