Käilakuju toodi pinnale arvatavasti 1495. aastal teel Kopenhaagenist Kalmarisse süttinud ja uppunud aluselt Gribshunden, vahendab Reuters.

Kuigi vrakk sai ulatuslikult kahjustada, teevad alles jäänud osad sellest ühe paremini säilinud omalaadse vraki, mis pärineb umbes samast perioodist kui Kolumbuse lipulaev Santa Maria.

„Viimane kord, kui see maailma vaatas, olid Leonardo da Vinci ja Christoph Kolumbus veel elus,“ ütles Södertörni kõrgkooli merearheoloogia professor Johan Rönnby. „See on koletis. See on merekoletis ja me peame arutama, missugune loom see on. Ma arvan, et see on mingisugune fantaasialoom – draakon lõvi kõrvade ja krokodillilaadse suuga. See hämmastab mind, me teadsime, et see peaks olema fantastiline kuju, aga see oli üle meie ootuste, kui me seda nüüd nägime. See on fantastiline kuju, maailmas ainulaadne.“

Uurijad loodavad edaspidi rohkem vraki osi pinnale tuua. Laeva kere on nende sõnul hästi säilinud, sest mereussid ei armasta Läänemere riimvett.

„Laev on pärit ajast, kui Kolumbus purjetas üle ookeani ja Vasco da Gama läks Indiasse, ning see on sama periood ja me võime õppida väga palju, kuidas laevu tehti, kuidas neid ehitati, sest sellest ajast ei ole laevu alles,“ ütles Blekinge muuseumi juht Marcus Sandekjer. „See on ainulaadne maailmas ja ma arvan, et siinkandis tuleb veel väljakaevamisi ja me leiame veel unikaalseid objekte. Aga see ... täna on lihtsalt fantastiline.“