Endine Pentagoni šeff ütles pühapäeval eetris olnud intervjuus, et teda häiris Obama kire puudumine, mis puutus sõjalisse strateegiasse. Selles osas vastandab ta Obamat George W. Bushile, vahendab Fox News.

„Üks omadus, millest ma Obamas puudust tundsin, oli kirg, eriti mis puutus sõdadesse,“ kirjutab Gates. „Minu juuresolekul oli Bush – väga erinevalt oma isast – üsna ebasentimentaalne. Aga ta oli Iraagi sõja suhtes kirglik, ühel juhul, aumedalitseremoonial või millelgi selletaolisel, nägin ma tema silmi veega täitumas. Ma töötasin Obamaga kauem kui Bushiga ja ma ei näinud kunagi tema silmi pisaratega täitumas.“

Gates jätkab ja kirjutab, et presidendis kutsus palju suuremaid emotsioone esile „ära küsi, ära räägi“ poliitika kaotamine. Selle poliitika järgi oli keelatud sõjaväes teenida avalikult homoseksuaalsetel inimestel. Lisaks sellele suhtus Obama kirglikult ka oma tervishoiureformi.

„Ainus sõjaline küsimus peale lekete, mille suhtes ma olen kunagi tunnetanud tema poolt sügavat kirge oli „ära küsi, ära räägi“. Tema jaoks paistis selle seaduse muutmine olevat vältimatu järgmine samm kodanikuõiguste liikumises. Eeldatavalt oli ta kirglik ka tervishoiureformi suhtes, aga ma ei olnud nende arutelude juures kohal,“ kirjutab Gates.