Ajalehes Chinese People’s Daily ilmunud loos kirjutatakse, et taliibid treenivad pärdikuid piitsa-prääniku meetodil ära tundma USA sõjaväevormi ning kasutama Kalašnikovi automaati, kergekuulipildujat ja suurtükki, vahendab LiveScience.

Hiina ajaleht teatab, et tugineb anonüümse Briti ajakirjaniku ja USA sõjaväelase väidetele.

Kõlab liiga absurdselt, et olla tõsi? Te pole üksi. California ülikooli psühholoog, kogu oma elu primaate uurinud emeriitprofessor William Mason suhtub loosse umbusuga.

“Ahvi on võimalik õpetada lampi välja lülitama ja kraani lahti keerama, kuid edasi tulevad piirid vastu. Jutt AK-47 kasutavatest loomadest näib äärmiselt ebaveenev,” ütleb ta.

Primaatile võib küll näidata, kuidas sihtida ja päästikule vajutada, kuid sellest ei piisa, et panna elukas lahinguväljal sihtmärkide pihta tulistama, lisab Mason.  

Loomade kasutamine sõjas pole iseenesest midagi uut — nende abiga on avastatud pomme ja transporditud sõjavarustutust. Ent see veel ei tee loomast minisõdurit, kes on võimeline relva kasutama ja lahingolukorras mõtestatud otsuseid langetama.

“Heal juhul on võimalik siduda primaadi külge lõhkeainet ning ta teele saata,” ütleb Mason. “Anda ahvile relv ja öelda, et me teeme temast sõduri, kuulub fantastika valdkonda.”