Rootsi laevrakiotsijate ettevõtte Ocean X Teami esmaspäeval avaldatud pildid näitavad allveelaevavrakki, mis asub ligi kolme kilomeetri kaugusel Rootsi rannikust, kirjutab Dagens Nyheter.

Esmaspäeva hommikul tutvusid materjaliga ka Rootsi kaitsejõud, kui Ocean X Team võimudega ühendust võttis ja leiust teatas. Pressiesindaja Jesper Tengrothi sõnul tutvuti vrakist tehtud videoga.

Dagens Nyheteri andmetel ei ole aga tegemist moodsa allveelaevaga, vaid pigem saja aasta vanuse konstruktsiooniga. Mitmete varem Rootsi kaitsejõudude heaks allveelaevade analüüsiga tegelnud allikate sõnul on allveelaeva asukoht teada juba vähemalt aasta.

Allikate teatel on tegemist Som-klassi allveelaevaga, mis ehitati Vladivostokis 1904. aastal ja ühines 1915. aastal Venemaa Balti laevastikuga. Allveelaev uppus, kui põrkas 1916. aasta kevadel halva nähtavusega kokku Rootsi alusega SS Ångermanland.

Allveelaev, millest Ocean X Team esmaspäeval pildid avaldas, on mitmete näitajate poolest sarnane sellega, mis uppus Rootsi rannikul 1916. aastal. Mõõtmed – 22 meetrit pikk ja kolm meetrit lai – klapivad.

Üks Ocean X Teami taga olevatest meestest, Dennis Åsberg ütles Dagens Nyheterile, et vee all tehtud videos on näha midagi, mida võib pidada vene tähtedeks.