Iisraeli õhujõud purustasid Egiptuse, Süüria ja Jordaania lennuväe enne kui vastaste lennukid suutsid õhku tõusta ning juudiriigi maaväed jätkasid edukat rünnakut suure hooga, kirjutab ajakiri Imeline Ajalugu.

Kuuepäevane sõda algas 1967. aasta 5. juuni hommikul, loetud minutid enne kaheksat, mil Iisraeli õhjuõud alustasid operatsiooni Fookus.

Plaan nägi ette, et lennukid võtaks õhku tõustes suuna Vahemerele, rünnates Egiptust põhjasuunalt, mitte otse üle piiri nagu Kairos eeldati.

Vaenlase radarite vältimiseks madalalt ja täielikus raadiovaikuses lennanud piloodid hargnesid seejärel laiali, rünnates erinevaid sihtmärke Siinai poolsaarel ja Suessi kanali tsoonis.

Kahes laines (esimeses 183 ja teises 164 lennukit) tulnud rünnak tabas Egiptuse lennuväge ootamatult.

Esimesena said pommitabamused erinevate lennuväljade maandumisrajad, et kaitsjad ei suudaks oma Nõukogude päritolu hävitajatega õhku tõusta ja vastupanu osutada.

Seejärel said ründajad juba kergema vaevaga hävitada suure osa Egiptuse maa peale lõksu jäänud lennuväest.

Pärast sõda on pakutud küll erinevaid numbreid, kuid enamik allikaid nõustub, et Egiptus kaotas sõja esimeste tundide jooksul ligi 300‒310 oma töökorras 340 lennukist.

Järgnevate tundide jooksul korraldas Iisrael samalaadsed rünnakud ka Jordaania ja Süüria vastu. Kokku hävitati ligi 450 vaenlase sõjalennukit, enamik neist maa peal.

Kindralmajor Mordechai Hodi juhtimisel kavandatud operatsioon kindlustas 5. juuni keskpäevaks Iisraelile kindla ülemvõimu õhus ja pani aluse kiirele maavägede edasitungile.

Ja see saavutati ennekõike tänu plaanile, mida hästi treenitud piloodid eelnevate aastate jooksul korduvalt harjutanud olid (kogu sõja jooksul tegi üks piloot keskmiselt kaks või kolm lahinglendu päevas).

Kuuepäevane sõda, mis lõppes 10. juunil, võideti sisuliselt esimese päeva hommikutundidel.

Avafotol: Iisraeli sõdurid uurivad hävitatud Egiptuse lennukit.