Sünoptik Helve Meitern ütleb, et tänavuses aprillis pole küll midagi erakordset, aga tavapärasest jahedam (eriti viimaste aastatega võrreldes) on see küll. Eriti pikk tundub tema sõnul kevadeootus lõppenud talve jälgedes, mis oli tavapärasest märksa pehmem. See jätab mulje, justkui olekski kogu aeg olnud üks kuude pikkune vilu aastaaeg, mida ka rahvasuus teatavat laadi kehva suusailmaga võrreldakse (olgu öeldud, et see viimane lause ei pärine sünoptik Meiternilt).

"2017. aasta jaanuari, veebruari ja märtsikuu keskmine õhutemperatuur oli tavapärasest 1 kuni 3 kraadi võrra kõrgem," räägib Meitern. "Kui pikaajalise keskmise õhutemperatuuri väärtus märtsis nii Tallinnas kui Tartus on -1°C, siis tänavu oli kuu keskmine vastavalt 0 ja +1,6 kraadi, mis teeb märtsikuu Tallinnas 1 ja Tartu 2,6 kraadi võrra soojemaks. Aprilli pikaajaline keskmine on vastavalt 4,5 ja 5,5 kraadi ning kui aprilli lõpus peaks see juba 6 kraadi ületama, siis alates 12. aprillist on meie temperatuuri kõver langenud 5, viimastel päevadel 1..2 kraadi võrra madalamale."

Meitern lisab, et aprillis ja maikuus on külmalained tavalised ja kui aprill on olnud soe, siis seda ebameeldivam on maikuu külmalaine.

Kes mäletab eelmist kevadet?

Kui eelmist aastat meenutada, siis toob Meitern välja, et üldiselt oli kevad soe, aga tavapärasest jahedam oli ilm 20..27. aprillini. Aastail 2011 ja 2014 oli aprill soe, aga korralik külmalaine oli maikuu alguses, 2015 aastal oli külmalaine mai keskel. Jahe jürikuu oli 2013 aastal, vaid kuu keskpaik oli soojem. Ning külm, üksikute lühiajaliste (1-2 päeva) soojalainetega oli 2010 aasta aprill. "Tänavusele aprillile sarnaneb kõige enam 1997. aasta ja kaugemast minevikust 1982. aasta jürikuu," toob ta paralleele.

Kumb aga on Eesti kliimat arvestades erakordsem – kas see, kui aprilli lõpus on paar-kolm kraadi üle nulli, peab kandma salli ja kindaid ning lumesegused sademed lendavad näkku või see, kui sooja on kahekümne kraadi kandis ja võib käia lühikeste pükstega?

"Mõlemal juhul on tegemist tavapärasest erandlike juhtudega," tõdeb Meitern. "Aprilli viimase 10 päeva keskmine on 6..7 kraadi, öösiti langeb nullist veidi madalamale, kuid üksikutel öödel on -5..-6 kraadini, kuid 1978. aastal langes 27. aprilli öösel Tartus õhutemperatuur -13,5 kraadini. Aprillikuu lõpupäevade maksimumid aga tõusevad parimatel päevadel tublisti üle 20 kraadi. Eks see sõltub ka kohast. Lõuna-Eestis on tavalisemad ikka päevasel ajal lühikesed püksid, aga rannikualadel on ilm tavapäraselt (tänu jahedale mere- või järveveele) jahedam."

Viimatised tavatult külmad aprillid olid nõukaajal

Praegu pole veel kuu küll läbi, aga kui võrrelda näiteks viimase kümne aasta aprilli keskmisega, siis kuhu praeguse seisuga tänavuse aprilli keskmine temperatuur paigutub?

"Riigi Ilmateenistuses tehakse ilmakokkuvõtteid ka 10 päeva kaupa," ütleb Meitern. "Esimene kümnepäevaku õhutemperatuur oli keskmisest 1..3 kraadi soojem (erinevate jaamade andmetel). Teise kümnepäevaku õhutemperatuur oli keskmisest aga 2 kuni 5 kraadi külmem Ja viimane kolmandik paistab tulevat ka 1..2 kraadi jahedam. Niisiis jääb seekordne aprill tavapärasest külmema poolele. Viimane tavapärasest jahedam aprill oli 1985. ja 1987. aastal."