Just selline nõue kehtib aga inimestele, kes soovivad asuda elama väikesesse Tšiili asulasse Antarktikas nimega Villa Las Estrellas.

Villa Las Estrellas on koht, kus elamine meenutab ilmselt kõige rohkem elu võõral planeedil. Asula paikneb ülejäänud inimasustused nii kaugel ja sealsed ilmastikutingimused on nii äärmuslikud, et tõestamaks oma kõlbulikkust seal pikemat aega viibida peavad potentsiaalsed elanikud läbima põhjaliku psühholoogilise läbivaatuse.

Talvel on asula mattunud mitme meetri paksuse lumekihi alla ja päevavalgust asendavad seal paar põgusat minutit hämarikku. Keskmine temperatuur on -2,3 °C, kuid see võib talvekuudel langeda koguni -47 kraadini, mis teeb praktiliselt võimatuks isegi hetkeks konteinerilaadsest elumajast väljumise.

(Foto: Wikimedia Commons / Chikomario)

Praegu on Villa Las Estrellas koduks rohkem kui 80 elanikule, kellest suurem osa on Tšiili õhujõudude teenistujad ja nende perekonnaliikmed. Kõigil kuuenda eluaasta künnise ületanud elanikel on ussripik (vanas keelepruugis pimesool) välja opereeritud.

Potentsiaalselt probleemsest elundist loobumine on mõistlik ettevaatusabinõu. Kuna linnake paikneb Antarktika rannikust 120 km eemal asuval Kuningas George’i saarel ja lähim haigla, kus kirurgilisi operatsioone teha saab, tegutseb rohkem kui 1000 km kaugusel, vähendab elanike ussripikute eemaldamine hädaabi-evakueerimise vajaduse riski.

Tõsi, Villa Las Estrellases on oma haigla, kuid selles töötab vaid üks üldarst, kes kirurgilisi hädaabi-lõikuseid ei tee.

Kuna tuule kiirus saare lähistel võib ulatuda 200 kilomeetrini tunnis, millele lisanduvad rahe ja muud ekstreemsed ilmastikunähtused, võib sõjalennuki Hercules C-130 õhkutõusmine kruusaselt stardi- ja maandumisrajalt kujuneda üsna keeruliseks operatsiooniks.

„Me peame olema valmis hoidma inimest elus kaks kuni kolm päeva — see on aeg, mis tavaliselt kulub lennukil siit startimiseks,“ selgitas õhuväebaasi komandör Sergio Cubillos. Samal põhjusel soovitatakse Villa Las Estrellases vältida rasestumist, ehkki see ei ole otseselt keelatud.

(Foto: Wikimedia Commons / Jorge Benavente)

Miks peaks aga keegi üldse sellistes tingimustes elama? Vastuse annab lähiajalugu — Villa Las Estrellas asutati nimelt 1984. aastal Augusto Pinocheti sõjaväelise diktatuuri ajal eesmärgiga konsolideerida Tšiili kohalolekut piirkonnas, mida toona nimetati „Tšiili Antarktikaks“.

Sellest ajast peale on asulas elanud mõned perekonnad ja Tšiili on üks ainult kahest riigist maailmas, mis on terveid perekondi Antarktikasse elama läkitanud (teine on Argentina).

Ülejäänud 24 riiki, mille elanikud jäisel mandril esindatud on, hoiavad seal käigus ainult uurimis- ja sõjaväebaase.

Inimesed, kes nüüdisajal Villa Las Estrellasesse kolida otsustavad, teevad seda peamiselt majanduslikel põhjustel. Tšiili valitsus pakub nimelt kõigile uusasunikele, kes on valmis mõned aastad tolles tsivilisatsioonist kaugel eemal asuvas kolkas veetma, arvestatavaid rahalisi toetuseid.

Ilmsete miinuste kõrval, mis kaasnevad eluga Antarktika ranniku lähedal asuval saarel ja selle nimel ussripikust loobumisega, on elul Villa Las Estrellases ka hüvesid.

„Pereelu Antarktikas on väga rahulik ja meeldiv, kuna me veedame üheskoos palju rohkem aega kui varem,“ märkis ajakirjanik, kahe lapse emal ja sõjaväelase abikaasa Macarena Villareal.