Kiirluubis videost (autor Brandon Clement Live Storms Mediast) näeb, kuidas suitsev laava üle tee masina poole voolab, selle põlema süütab ning lõpuks katab.

Delfi kirjutas reedel, et aur ja laava purskusid välja kohaliku aja järgi neljapäeva õhtul praost, mis oli tekinud Pahoa linna lähedal Leilani Estatesis. Tulikuum laava purskus kuni 50 meetri kõrgusele õhku ning laavavool valgus ühe maja taga laiali umbes 180 meetri laiusele alale, rääkis kohalik elanik Ikaika Marzo väljaandele Honolulu Star-Advertiser.

Olukord meenutab 63 aasta tagust

Praeguseks on laavavoog hävitanud kümneid elumaju ja muid hooneid ning evakueeritud on umbes 1700 inimest. Esmaspäeval enam ühestki lõhest laavat ei voolanud ja evakueeritud inimesed said kodudesse tagasi minna isiklike asjade ja lemmikloomade järgi, kuid Leilani Estatesi elanikele öeldi, et nad peavad olema valmis igal hetkel uuesti lahkuma, kui olukord jälle kriitiliseks pöörab.

The Independent vahendas Hawaii vulkaaniobservatooriumi kõneisikut Janet Babbi, kes ütles Reutersile, et praegune olukord meenutab 1955. aastal samas kandis kokku 88 päeva kestnud vulkaanilise aktiivsuse perioodi. Siis elas piirkonnas märksa vähem inimesi.

Teadlased prognoosivad, et pursked ja maavärinad võivad saarel jätkuda veel mitmete kuude, võib-olla isegi aastate jooksul.

Purse algas juba aastakümneid tagasi

„See kõik on võimalik,“ ütles NOAA (USA ookeani ja atmosfääri administratsioon) vulkanoloog Bill Chadwick NPRile. „Me ei saa maa sisse vaadata ja näha detailselt ja peensusteni, mis seal täpselt toimub. See võib kesta päevi, nädalaid, aastaid. Kahjuks on väga raske öelda.“

Nagu ScienceAlert ütleb, algas praegune purse õigeupoolest juba aastal 1983 ning eelmise nädala laavavood on lihtsalt 62. episood aastakümnete pikkusest vulkaanilisest sündmusest.

Praegune purskeepisood algas siis, kui Kilauea tipus oleva laavajärve põhi kokku kukkus. Magma voolas läbi Kilauea maa-aluste kanalite laiali. Miks põhi kokku vajus, ei osata öelda, ent rõhu alla sattunud magma, mis end läbi uute kanalite pressis, vallandas mitmed maavärinad, millest reedene 6,9 magnituudine oli tugevaim alates aastast 1975.

Et kanaleid, mida mööda magma maa all liigub, on palju, on ebatõenäoline, et ühel hetkel kärgatab väga võimas vulkaaniline plahvatus. Aga pikas perspektiivis on väga raske öelda, kuhu võivad vulkaanilised lõhed tekkida, millest jälle laavavool ja mürgised gaasid välja ilmuvad.

Wikivividly kirjutab, et sellist vulkaanipurset, nagu Hawaiile ja muudelegi ookeanisaartele tüüpiline on, nimetatakse efusiivseks purskeks. Niisugused pursked on reeglina aluselise ehk ränivaese koostisega. Väiksema sisehõõrde tõttu pääsevad gaasid paremini magmast välja, mistõttu on pursked pigem rahulikud ja vulkaaniliseks saaduseks on tuha, pimsi jms asemel pigem vedel laava.