Kuhilate tekke taga on üks konkreetne termiidiliik - Syntermes dirus. Tegemist on ühe kõige suurema termiidiliigiga maailmas. Mõnedes termiidipesades elavad putukad sees, osades mitte.

Radiosüsiniku meetodil selgitati välja, et kõige vanem kuhila on koguni hinnanguliselt 3820 aasta vanune. See tähendab, et pesade vanus on umbes sama, mis Giza püramiididel. Oma ruumalalt jäävad aga püramiidid termiitide ehitatule alla - putukad on välja kaevanud nii palju pinnast, et sellega saaks täita umbes 4000 Egiptuse püramiidi.

Miks just sellesse piirkonda niivõrd palju termiidipesi tekkinud on? Põhjuseks on piirkonnas laiuvad kaatingametsad, mille lehti termiidid toiduna tarvitavad. Kord aastas langevad puude lehed ning sellele järgneb tohutu termiidisöömaaeg. Laiaulatuslik pesade võrgustik võimaldab katta suurema osa metsaalusest.

"Mõtle, kui kõik maailma toidupoed oleksid avatud kõigest ühel päeval aastal," tõi entomoloog ja uurimisrühma juht Stephen Martin Gizmodole näite, kuidas termiitide elu meie maailmas välja näeks. "Inimesed, kes saaksid kiirelt kaugele reisida, saaksid rohkem toitu ning neil oleks suurem võimalus ellu jääda," ütles Martin.

Rääkides aga termiitide toidust, siis sellega on nüüd üks suur probleem. Nimelt leiti kuhilad tänu sellele, et varem selle kohal laiunud mets võeti karjafarmi ehitamise tarvis maha.