Meie planeedist katab ookean rohkem kui 70 protsenti ja tema keskmine sügavus on 2,5 (+/-) kilomeetrit. Ookean on elu aluseks ja elu hoidjaks ka meie ajal, kuid kui kauaks?

Aleksei Turovski näitab Tallinna Loomaaia troopikamajas olevat akvaariumi: "Vaadake, siin on õisloomad ja nende seas on korallid. Korallid on keskkonnatingimuste suhtes ülitundlikud loomad. Nad elavad suhteliselt väikestes sügavustes, sest nendel kõikidel on organismis vetikad, kelle abita nad ellu ei jää. Korallid on kiskjad, aga ka nendel on suhkrut vaja, mis tähendab, et nad kannavad suhkruvabrikut ehk vetikaid enda sees. Vetikad aga vajavad valgust. Nii et korallisaarte, korallide koosluste, korallrahude erilised olud on ülitähtsad tervele maailmale. Me peame hoidma ookeani, aga kas me seda teeme?"

Maailma tuntuimad asjatundjad uurivad uues loodussarjas "Korallide kolmnurk" teaduse jaoks uusi liike, selle võrreldamatut mitmekesisust, ilu, aga ka korallide ja inimeste vahelisi seoseid, sealhulgas meid ees ootavat ebakindlat tulevikku, kui laseme sel hapral ökosüsteemil hävida.

Vaata juba täna õhtul kell 18.30 Viasat Nature's!