Juhtum kõlab nagu stseen vesternist, mille tegevus hargneb kusagil 19. sajandil, aga on tegelikult elu Maal aastal 2017. Kullakaevurid praalisid nimelt oma "saavutuste" ehk indiaanlaste mahanottimisega ühes Colombia piiri ääres asuvas baaris. Nad pajatasid veel ka ühest käsitsivalmistatud puust aerust, mille nad olid hõimuliikmetelt varastanud.

The New York Times vahendas Leila Silvia Burger Sotto-Maiori, kes on Brasiilia põliselanike küsimusi puudutava agentuuri (FUNAI) juht. "See oli toores baarijutt," ütles ta ja lisas, et kaevurid olid väidetavalt öelnud, et nad "pidid indiaanlased tapma, muidu oleksid nad ise tapetud". Sotto-Maior lisas, et kaevurid olid rääkinud ka sellest, kuidas nad põliselanike surnukehad tükkideks lõikasid ja jõkke heitsid.

Javari jõe orus elavate pärismaalaste hütid õhust pildistatuna.
Juhtumiga tegelev prokurör Pablo Luz de Beltrand ütles, et käimasoleva uurimise huvides ei saa liiga palju informatsiooni jagada. Javari orus elab pisut üle 3000 põliselaniku, kelle kontaktid muu maailma ja tänapäevase tsivilisatsiooniga on olnud üliväikesed, mistõttu pole isegi FUNAIl nende kohta kuigi palju infot.
Sarah Shenker organisatsioonist Survival International (see tegutseb pärismaalaste ja põliselanike õiguste eest seismisega) ütles, et kui baarijutt osutub tõeks, on tegu veretööga, mille on otseselt põhjustanud Brasiilia valitsuse suutmatus isoleeritud hõime kaitsta.

Paljudes Brasiilia kaugemates nurkades, kus elavad põllumehed ja põliselanikud, on sattunud vägivalla ohvriks. See pole esimene kord, kui kullakaevurid on kontakteerumata hõimude elupaika tungida proovinud. Eelmisel aastal öeldi, et Yanomami hõim võib välja surra, kui neid ei kaitsta.