Rosprirodnadzor vastas Helsingin Sanomate 1. oktoobril saadetud kirjalikule kommentaaripalvele sadama süvendamise mõju kohta neljapäeval, 8. oktoobril.

Rosprirodnadzori töötajad kontrollivad sadama ehitustöid regulaarselt kohapeal, teatas ametkond. Rosprirodnadzori teatel järgitakse ehitustöödel kõiki neid keskkonnanõudeid, mis on heaks kiidetud ehitusprojektidesse kirja pandud. Ametkond teatas, et jälgib ka merest tehtud fotosid.

„Koporje lahe kohal Soome lahes Läänemere Venemaa osas on näha vee sogaseks muutumise jälgi. Need asuvad enam kui 90 kilomeetri kaugusel Soome Vabariigi piirist,“ teatas Rosprirodnadzor.

Soome keskkonnakeskuse (Syke) neljapäeval avaldatud satelliidipiltide järgi on Koporje lahe piirkonnas tugevalt sogaseks muutunud piirkondi. Soome ja Vene ametkonnad näivad seega olukorda erinevalt tõlgendavat.

Rosprirodnadzor rõhutab, et süvendamisel eraldub alati põhjasetteid, kuid see on väidetavalt kohalik probleem. Rosprirodnadzor juhib tähelepanu sellele, et sadamat ehitatakse Venemaa territoriaalvetes.

Nende põhjenduste alusel teeb Rosprirodnadzor järelduse, et sadama ehitamisel ei ole piire ületavaid mõjusid.

Syke sõnul ei ole süvendamise mõju ainult kohalik, vaid see põhjustas tõenäoliselt suvel Soome lahe idaosas nähtud sinivetikate leviku. Syke teatel levisid sinivetikad Eesti ranniku suunas Seiskari (vene keeles Seskar) saare juurde.