2011. aastal paljastunud skandaal, kui Kingissepas paikneva PG Fosforit-tehase heitveed otse Läänemerre valgusid ja seal katastroofi tekitasid, on saanud täpsema sisu nüüd, kui on võimalik tehase heitmeid lähemalt uurida.

Juba kuuekümnendatest alates on Kingissepp olnud väetisetööstuse keskmeks, samas kui heitveed sealt on Luuga (ehk Lauga) jõe kaudu saanud aastakümneid otse Läänemerre valguda, kutsudes selle ökosüsteemis esile korvamatut kahju. 2001. aastast on tehase omanikuks aga Šveitsis peakorterit pidav EuroChem ja see lasi lõpuks rajada tehasele kaasaegse puhastussüsteemi.

Kingissepp

Ja nüüd koostas Briti konsultatsioonifirma Atkins selle puhastussüsteemi kohta aruande. Ilmneb, et tehasest on varem keskkonda pääsenud lausa kolm korda rohkem fosfaate kui seni arvati, nimelt üle 2200 tonni fosfaatfosforit aastas, kaks korda enam kui pääseb loodusesse terve Soome riigi kohta, kirjutab Helsingin Sanomat. Läänemere riikidest ületas selle ühe tehase fosfaatreostust vaid Poola riik tervikuna. Kuid kuni 2011. aastani eitas tehas igasugust üleliigset saastet.

Alates sellest, kui leke 2012. aastal kinni pandi, on Läänemere tervis aga oluliselt paranenud. Mullu jõudis sellest tehasest merre juba alla 20 tonni fosfaatreostust. Fosfaat on peamine saasteaine, mis põhjustab Läänemere eutrofeerumist, tuues kaasa hapnikupuuduse ja veekvaliteedi halvenemise, mõjutades negatiivselt kalade ja teiste veeloomade elukeskkonda.

Tehas toodab oma kodulehe andmetel ligi poolteist miljonit tonni fosfaate aastas.