Nimelt on meestel, kes manustavad kahe kuni kolme kohvitassi jagu kofeiini päevas, väiksem oht erektsioonihäiretega hätta jääda.

Teadusžurnaalis PLOS ONE avaldatud uurimus näitas, et mehed, kes võtsid päevas sisse 85–170 mg kofeiini, kannatasid erektsioonihäirete all 42 protsenti keskmisest väiksema tõenäosusega. Neil, kes manustasid päevas 171–303 mg kofeiini, oli erektsioonihäirete tõenäosus keskmisega võrreldes 39 protsenti väiksem.

Uurimus hõlmas 3700 meest, kellel paluti täita küsimustik, mis muu hulgas sisaldas küsimusi nende kofeiinitarbimise määrade kohta viimase 24 tunni jooksul.

Ehkki uurimus näitas, et kofeiinikuur oli korrelatsioonis erektsioonihäirete tõenäosuse vähenemisega nii rasvunud, ülekaalulistel kui ka kõrgvererõhutõbistel meestel, ei kehtinud sama seos diabeetikute kohta.

„See ei üllata meid, kuna diabeet on üks tugevamaid erektsioonihäiretega seonduvaid riskitegureid,“ selgitas uurimuse juhtiv autor David Lopez.

Teadlaste püstitatud hüpoteesi kohaselt hõlmab kofeiini mõju organismile muu hulgas suguti keeritsarterite (ld Arteriae helicinae penis) lõdvestamist. See soodustab verevoolu sugutisse, mis ongi erektsioonide põhjustajaks.

Kuna uurimus demonstreeris küll seost, mitte aga põhjuslikkust, nentis Lopez, et praegusel hetkel ei saa ta jagada mingisuguseid konkreetseid soovitusi selle kohta, kui palju kofeiinisisaldusega jooke tuleks erektsioonihäire-ravi otstarbel juua.

„Ma saan vaid nentida, et kofeiinitarbimise ja erektsioonihäirete vahel on leitud seos,“ ütles Lopez, „mis on kahtlemata hea algus.“