Viimased kolm aastat on Aafrika lõunatipu lääneküljel asuvat piirkonda tabanud erakordne põud, kui ei ole korralikku vihmaperioodi esinenud. See on toonud kaasa erakordse veekriisi, millest kogu maailma meedia on viimased paar kuud kirjutanud.

Nii et kui reedel lõpuks ilmaprognoos paika pidas ja õhtuhämaruses vihma sadama hakkas, olid kohalikud eriti rõõmsad. Kes jooksis tänavale vihma kätte, et seda oma nahal tunda, kes tänas jumalat alanud saju pärast, kes haaras ämbri või mõne muu suure anuma järele, et sellesse hilisemaks tarbimiseks vihmavett koguda, kes tegi vihmast lihtsalt pilti.

BBC vahendab, et meteoroloogide andmetel sadas reede õhtul maha 8mm vihma ja on lootust, et täna-homme vihmasadu kordub, siis loodetakse 2-8mm sademeid. Rohkem teateid vihma kohta praegu ei ole.

Veekriisis Kaplinn läks 1. veebruaril üle piirangule, et igal elanikul on päevas 50 liitrit vett kasutada. Linn liigub tasapisi ikkagi oma nn nullpunkti poole – hetke, millal linna varustavate veehoidlate tase on liikunud alla kriitilise piiri 13,5% ja vesi enamus elanike jaoks kinni keeratakse.

Hea uudis on see, et kui mõned nädalad tagasi saabus nullpunkt 12. aprillil, siis nüüd on see edasi lükkunud 11. maile. Veel ei ole teada, kas ja kui palju praegused väiksed vihmasajud võiksid seda veelgi mõjutada ja veepuudust leevendada.

Kui Kaplinnas kraanid kinni keeratakse, jäävad alles veepunktid, kus inimestele nende päevane veekogus jagatakse: linnaelanikele on lubatud siis kasutada vaid 25 liitrit vett päevas, umbes kaks ja pool ämbritäit. Võrdluseks: Eestis on viimastel aastatel keskmine olmevee tarbimine inimese kohta olnud 82–85 liitrit ööpäevas.