Selle põhjuseks pakutakse nii elualade kadumist, pestitsiide kasutamist kui ka kliimamuutust. Tasub endalt küsida - kas näeme hilisõhtuil tänavalaternat vaadates tänapäeval samasugust pilti nagu vanasti ehk rohkelt putukaid ümber valgusti lendlemas? Ja kas auto esiklaas on pärast sõitu looduses tänapäeval putukaist sama plekiline kui vanasti?

The Atlantic kirjutab, et ei ole, sest maailm on putukatest märksa tühjem kui varem. Üks uus uuring puudutab Saksamaa looduskaitsealadel toimuvat ja seal on tulemuste põhjal alates aastast 1990 lendavate putukate kogumass kahanenud 76 protsendi võrra. Selle tulemuseni jõuti võrreldes spetsiaalsetesse putukapüünistesse kogutud putukate arvu üle aastate. Kokku analüüsiti 1503 püünist 63 erinevas paigas - neid jagus soodesse, rohumaadele, luidetele ja nii edasi.

Leiti, et maist oktoobrini oli hooajaline putukate arvu langus 76 protsenti. Eraldivõetuna oli suvekuude kukkumine veel suurem - siis peaks lendavate putukate hulk olema kõrgeim, kuid nende kogumass kukkus lausa 82 protsendi võrra. Tulemused avaldati ajakirjas PLOS One.

"See juhtus looduskaitsealadel, mis on mõeldud bioloogilise mitmekülgsuse ja funktsioneerivate ökoüsteemide säilitamiseks," toonitas uuringu autor Caspar Hallmann Hollandis asuvast Radboudi ülikoolist.

Üht täpset putukate kahanemise põhjust ei suudetud siiski paika panna. Nende kadumine ei olnud korrelatsioonis kliimamuudatuse või elupaikade kadumisega, samamoodi ei saanud seda siduda ilmastikumustritega. Võimalik, et putukad lihtsalt kolisid mujale, aga võimalik on ka see, et mõju avaldasid kaitsealasid ümbritsevatel põllumajandusaladel kasutatavad pestitsiidid ja väetised. Igatahes ütlevad teadlased, et putukate kadumise täpsed põhjused ja kadumise ulatus on vaja kiiresti välja selgitada.

Ka muud uuringud viitavad, et putukatega on mitmel pool maailmas kehvad lood. Euroopa rohumaadel elavate liblikate arv on viimase 20 aastaga langenud poole võrra. USA lääneosas on monarhliblikate hulk langenud 97 ja idaosas 90 protsendi võrra.

See on murettekitav paljudel põhjustel. Nagu CNN teatab, sõltub putukatest oma toidulaual 60 protsenti lindudest ja nende abil tolmleb 80 protsenti maailma taimi. Teisisõnu - ilma lendavate putukateta jääme me kõik nälga.