See kogukond on nüüd eelkõige Eesti enda ja lähiriikide sadade vabatahtlike entusiastide töö tulemusena valmis saanud kõikide, 100% Eesti linnade, alevite ja alevike tänavate ja üle 70% hoonete (koos aadressidega) kaardistamisega.

Allikaks on olnud nii Maaameti avaandmed kui GPS-seadmete abil tehtud välitööd. Sellega on tänaseks kokku pandud kõige olulisem esmase taseme kaardiinfo.

OpenStreetMap on unikaalne mitmes aspektis:

1. Kaardiandmed on kõikide poolt vabalt ja tasuta kasutatavad. Paljud populaarsed “tasuta” internetikaardi teenused (näiteks Google Maps, Delfi, Maa-amet) näitavad vaid kaardipilte, andmata ligipääsu tegelikele andmetele. Nendega kaasneb reklaam, kasutuspiirangud ja kontrolli puudumine privaatsuse üle.

2. Kaardiandmete põhjal saab teha omi kaarte: väljatrükke, digikaarte, veebi- ja mobiiliteenuseid, ilma tehniliste ja autoriõigusest lähtuvate piiranguteta ja tasuta. Enda spetsiifilise kaardi loomiseks ilma OpenStreetMapita oleks vaja osta andmetele kommertsfirmast või riigiasutusest litsents, mis võib maksta kümneid tuhandeid eurosid. Kogu OpenStreetMapi andmebaasi väärtuseks on hinnatud kümneid miljardeid eurosid, mis on nüüd kättesaadav tasuta.

3. Kaardiandmed uuenevad peaaegu reaalajas ja neid saab uuendada esimene inimene, kes märkab viga või puudust. Need uuendused muutuvad teistele nähtavaks mõne minuti jooksul.

4. On kohti ja teemagruppe, kus OpenStreetMapi kaart on kõige detailsem kogutud kaart üldse, näiteks jalakäijate ja jalgrattaga liikumise info.

OpenStreetMapi andmete abil on loodud palju tasuta või väga soodsa hinnaga nutitelefonide GPS-navigatsiooni lahendusi, humanitaarprojekte hädaolukordade haldamiseks, teenuseid puuetega inimetele ja nende hulk suureneb iga päevaga.

Kaardi täiendamine Eestimaal nüüd loomulikult ei lõpe. Oodatud on eelkõige enda koduümbruse uuendajad mistahest Eesti nurgast. Vajalik on vaid Internetiühendus ja keskmise taseme arvutioskused, abimaterjale leiab www.maakaart.ee.