Imperial College Londoni uurijad kinnitavad aga, et on välja töötanud universaalselt tõhusa gripivaktsiini loomise kava.

Uus vaktsiin peaks pakkuma kaitset ka kõigi tulevikus tekkida võivate viirustüvede eest.

Gripiviiruse pealispind, mis koosneb valkude mitmesugustest kombinatsioonidest, muudab pidevalt oma ülesehitust, mis teeb tõeliselt tõhusa vaktsiini arendamise äärmiselt keeruliseks.

Gripiviiruse tuum püsib aga tüvest tüvesse samasugune. See asjaolu võibki saada aluseks uue vaktsiini loomisele, mis ei hävita mitte ainult üht konkreetset gripitüve, vaid paljusid selle variatsioone.

Inimese immuunsüsteemi T-rakkude uurimine andis teadlastele mõista, et gripisümptomite ägedus on patsiendi organismis leiduvate T-rakkude kontsentratsiooniga otseses seoses. Tuleb välja, et T-rakud tunnevad ära viiruse tuuma moodustavaid valke.

Võttes hüpoteesi katseliseks kontrollimiseks appi 2009. aasta seagripiviiruse tüve, näitasid uurijad, et inimese organismis on seda rohkem T-rakke, mida rängemalt ta nakkushaigust põeb.

Seega võivad vaktsiinid, mille toimeaineks on T-rakud, mitte antikehad, kujuneda kõigist varasematest gripivaktsiinidest oluliselt tõhusamateks.

Teadlased pole siiski päris kohe valmis toimivat T-raku-põhist vaktsiini elanikkonnale jagama, kuna T-rakkude reaktsiooni pole seni suudetud tõsta gripiga edukaks võitlemiseks vajalikule tasemele.

Juhtiva uurija Ajit Lalvani hinnangul võib uus vaktsiin turule jõuda kuni viie aasta pärast.