Satelliitidega kogutud andmeid analüüsinud teadlased väidavad, et alates aastast 2003 on maailma taimedesse kogunenud süsinikumass kasvanud lgi nelja miljardi tonni võrra ja seda hoolimata sellest, et troopikaaladel jätkub erakordselt hoogne metsalangetus, kirjutab ERR Novaator.

Austraalia Uus Lõuna-Walesi ülikooli kaugseireteadur Il Yu ja ta kolleegid mitmelt maalt kirjutavad ajakirjas Nature Climate Change, et taimedesse seotud süsinikumass on kasvanud mitme soodsa asjaolu kokkusattumise toimel. Üks neid asjaolusid on Hiinas ettevõetud ulatuslik puuistutus.

Austraalia, Aafrika ja Lõuna-Ameerika rohumaadel kasvab taimi varasemast vägevamalt tänu sademete hulga kasvule. Venemaal ja mujal endise Nõukogude Liidu aladel on mahajäetud põllumaadel taastunud rohkesti metsa. Samal ajal on teistes piirkondades taimestikku siiski tohutult vähemaks jäänud, eelkõige Amasoonias ja Kalimantani saarel.

See, et globaalses ulatuses on taimemass kasvanud, tuli teadlastele üllatuseks, aga muretuolemiseks see veel põhjust ei anna. Kui näiteks rohumaid peaksid tabama põuasemad ajad, siis võib ka üleilmse taimestiku hulk kahaneda.