Ülemaailmse tüsenemise põhjusteks on linnastumine, paksukstegevate toitude võidukäik ja vähene füüsiline aktiivsus – moodsa inimesed mured.

Kõige suurem protsent pakse lapsi ja noori elab USA-s, kus neid on 13%, täiskasvanute arvestuses on kõige matsakam riik Egiptus, kus ülekaalulisi on peaaegu 35%. Kokku võeti uuringus arvesse 195 maailma riigi ja territooriumi andmeid, mis käivad aasta 2015 kohta. Kõigi paikade andmed polnud siiski täielikud, nii tuli nende puhul kasutada matemaatilist modelleerimist. Kõige saledamad maad olid Vietnam ja Bangladesh, kus ülekaalulisi oli 1% kandis.

2,2 miljardist ülekaalulisest oli neid, keda võib lausa rasvunuiks klassifitseerida, enam kui 710 miljonit, see teeb kokku viis protsenti kõigist maailma lastest ja ja 12% täiskasvanuist. Uuring avaldati üleeile teadusajakirjas New England Journal of Medicine.

Mis Eestit puudutab, siis Tervise Arengu Instituudi andmeil oli meil eelmisel aastal ülekaalulisi inimesi 16-64 aastaste vanusegrupis meeste seas 40,1% ja naiste seas 27,3%. Võrdluseks - aastal 2000 oli ülekaalulisi mehi Eestis 2000 31% ja naisi 25,5%.

TAI statistika kohaselt tuleb lihtsalt ülekaalulistele rasvunud veel eraldi liita - viimased on inimesed, kelle kehamassiindeks ehk BMI on üle 30. Rasvunuid oli mulluse statistika kohaselt Eestis sama vanusegrupi meeste arvestuses 19,8% (aastal 2000 12,3%) ja naiste omas 18,7% (aastal 2000 15,4%).

New England Journal of Medicine`i uuringus analüüsiti kokku 68,5 miljoni inimese andmeid ajavahemikul 1980-2015. Oluline on, et ülekaalulisus tõuseb nii rikastes kui vaesemates riikides, mis tähendab, et sel ei ole otsest seost jõukusega, vaid see pigem inimeste söömisharjumustega. Suure teadustöö andmed pärinevad ülemaailmsest uuringust nimega Global Burden of Disease, mis vaatleb ja mõõdab inimeste tervislikku seisundit, haigusi ja vigastusi riigiti. New England Journal of Medicine`is artikli avaldanud teadlaste andmete järgi on ülekaaluliste hulk alates aastast 1980 tervelt 73 riigis kahekordistunud ning ka muudes maades on tüsedate protsent üldiselt kasvanud. Ja ometi läheb ÜRO andmeil umbes 800 miljonit inimest igal õhtul tühja kõhuga magama.