Värske uurimus annab mõista, et sõltuvalt toidupala ja põranda omadustest võib viie-sekundi-reegel teatud tingimustel isegi kehtida.

Ühendkuningriigi Astoni ülikooli tudengid mikrobioloogiaprofessori Anthony Hiltoni juhtimisel uurisid, kas mitmesugustele põrandatele, k.a kahhelkivile, linoleumile ja vaipkattele pudenenud eri toiduained saastuvad kolibakterite või stafülokokkidega.

Tudengid pillasid pindadele niiskeid toiduaineid nagu kummikarud ja makaronitooted. Kahhel- ja linoleumkattega pindadele kukkunud niisketel toitudel ilmnes pärast viie sekundi möödumist märke Escherichia colist või Staphylococcus aureusest. Vaibale kukkunud palad võisid aga põrandal veeta kuni 30 sekundit ilma, et neile pisikuid ilmunuks.

Kuivad toiduained nagu küpsised või soolakringlid võisid enne bakterite massilise rünnaku alla sattumist suvalisel põrandapinnal veeta isegi kuni 30 sekundit.

"Põrandale pillatud toidu söömisega kaasneb igal juhul nakatumisrisk, kuna palju sõltub sellest, milliseid pisikuid hetkel põrandal leidub. Tõenäoliselt mõjuvad uurimuse tulemused rahustavalt neile, kes on viie-sekundi-reeglit juba aastaid rakendanud hoolimata üldisest konsensusest, mille kohaselt on see lihtlabane müüt," kommenteeris prof Hilton.

"Meie uurimus näitas, et üllatavalt suur enamus inimestest on valmis sööma mahapillatud toitu ning et naisterahvad teevad seda kõige tõenäolisemalt — aga nad on ka varmamad viie-sekundi-reeglist kinni pidama," lisas prof Hilton.

Pikk videoülevaade samal teemal, teise autori poolt, kust pärineb ka uudist illustreeriv ekraanitõmmis: