Kõigi maailma lainete isa ei veerenud meres siiski äsja, vaid juba veebruaris 2013, nüüd said maailma meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) teadlased lihtsalt lõplikult kinnitada, et see eksisteeris.

Islandi ja Suurbritannia vahel meres laksunud laine registreeriti Atlandi ookeani põhjaosas hulpinud ja mõõteriistadega varustatud poi poolt. WMO peasekretäri abi Wenjian Zhang ütles, et laine põhjustajaks oli väga tugev külm front, mis tõstis tuule kiiruse piirkonnas 43,8 sõlmeni ehk 81,8 kilomeetrini tunnis.

Eelmine poi mõõdetud kõrgeim laine registreeriti aastal 2007 samuti Põhja-Atlandil ning see polnud uuest liiga palju madalam - selle kõrguseks oli 18.275 meetrit. Laine kõrgust mõõdetakse vertikaalse kauguse järgi laine tipust kuni sellele järgneva "oruni".

Lisaks automaatikaga registreeritavatele lainetele on aga veel teinegi mõõtmisviis - selle puhul mõõdetakse laineid laevalt. Ning selle skaala järgi on maailma kõrgeim laine palju-palju kõrgem - lausa 29,05 meetrit, ent mõõdetud taaskord hiidlainete põhilises esinemiskohas, Põhja-Atlandil. Laine kõrgus mõõdeti RRS Discovery pardalt aastal 2000. Ning veel hullem, 30,5 meetri kõrgune laine mõõdeti aastal 1958 Alaskas asuva Lituya lahe kaldalt.

Nende mõõtmiste probleemiks on aga ebatäpsus, mistõttu ei saa neid lõpuni usaldada. Ka satelliitide info, mis laineid puudutab, ei ole lõpuni usaldusväärne.