Pariisis toimunud VivaTech konverentsil kutsus IBMi president ja tegevjuht Ginni Rometty tehnoloogial põhinevaid tootmisharusid üles aitama koos ehitada helgemat tulevikku. Seejuures lubas Rometty omalt poolt anda Call for Code nime kandva initsiatiivi raames kasutada IBMi tehnoloogia ja viie aasta jooksul 30 miljonit dollarit.

Eesmärgiks on ühendada arendajaid maailma eri paigust ning kasutada ära andme-, plokiahela ja pilvetehnoloogiaid, tehisintellekti ja asjade interneti, et lahendada keerulisi sotsiaalseid probleeme.

Konkurss Call for Code kutsub arendajaid üles looma uusi rakendusi, mis aitaks kogukondi ja inimesi paremini looduskatastroofideks valmis olla. Nii võivad arendajad luua rakenduse, mis kasutab ilmastikuandmeid ja tarneahela infot, et saata apteekidele teavitus suurendamaks ravimite, pudelivee või muude toodete varusid sõltuvalt ennustatavatest ilmastikuoludest. Või siis võib rakendus prognoosida, millal ja mis piirkonnas on katastroofi mõju kõige suurem, et abivajajateni oleks aegsasti võimalik piisavas mahus päästemeeskondi viia.

IBMi viie aasta jooksul tehtav 30 miljoni dollari suurune investeering rahastab ligipääsu arendaja tööriistadele, tehnoloogiatele, tasuta koodile ja ekspertide mentorlusele. Võitjavõistkond teenib rahalise auhinna, ent ehk isegi olulisem preemia on ligipääs pikaajalisele toele, mis aitab viia idee prototüübist reaalse rakenduseni. See hõlmab jooksvat arendajate tuge läbi IBMi koostöö Linux Foundationi.

Et tõsta Call for Code’i osas teadlikkust, koordineerib IBM harivaid sündmusi, häkatone ja kogukonna toetust arendajatele enam kui 50 linnas üle maailma, sealhulgas Amsterdamis, Bengalurus, Berliinis, Delhis, Dubais, Londonis, New Yorkis, San Franciscos, Sao Paulos ja Tel Avivis.

Call for Code konkursil osalemiseks saavad arendajad juba praegu registreeruda aadressil callforcode.org. Projekte saab üksikisikute või kuni viieliikmeliste tiimide poolt esitada alates käesoleva aasta 18. juunist kuni 31. augustini. Kolmkümmend poolfinalisti valitakse välja septembris. Esinduslik žürii, kuhu kuuluvad mitmed maailma silmapaistvamad tehnoloogiaässad, valib kolme finalisti seast lõpliku lahenduse. Võitja kuulutatakse välja käesoleva aasta oktoobris.

IBM on ülemaailmse initsiatiivi Call for Code asutajaliige. Initsiatiiviga ühendavad IBM ja ühing David Clark Cause oma jõud ÜRO Inimõiguste Nõukoguga ning samuti tehakse koostööd Ameerika Punase Ristiga.