Tegemist on küll põhjalikuma uurimuse eeluuringuga, kui teadlased on siiski kindlad, et seos kliima soojenemise ja kuumalainete vahel on ilmselge. "See, et kliima soojenemine sellised asjad kaasa toob, on vältimatu," ütles The Guardianile Oxfordi Ülikooli teadlane Friederike Otto.

Tema sõnul toovad kliimamuutused kaasa paradigma muutuse ka inimestes. "See, mida varem peeti väga soojaks ilmaks, saab nüüd tavaliseks," ütles ta. Samas kaasnevad lisaks tavalisest pisut soojemale ilmale kliima soojenemisega aga ka äärmuslikud sündmused nagu selleaastane kuumalaine.

Uurimistulemuste saamiseks võrdlesid teadlased äärmuslikku ilma ajalooliste mõõtmistulemustega ning arvuti poolt koostatud süsinikuemissioonide poolt mõjutamata kliimamudeliga. Seeläbi said teadlased hinnata, kui palju kliima soojenemine mõjutab ohtliku ilma esinemist.

"Me leidsime, et Arktilises vööndis oleva ilmajaama andmetel on praegune kuumalaine ajaloos enneolematu," ütles Geert Jan van Oldenborgh, Hollandi Meteoroloogia Instituudi teadlane. Ka tema sõnul on äärmusliku ilma esinemise ja kliima soojenemise seosed ilmselged.

Tegemist on eeluuringuga, mis tehti suurema uurimuse käigus. Uurimuse peafaasis arvutatakse mitu kuud kestva protsessi käigus esialgsed tulemused veel võimsamate arvutite poolt üle.

Varasemad uuringud on samuti näidanud, et kliima soojenemine on äärmuslikke ilmastikunähtusi tõenäolisemaks muutnud - 2016. aasta tulikuum suvi Austraalias oli tänu globaalsele soojenemisele lausa 50 korda tõenäolisem esinema. Samuti muutis kliima soojenemine tõenäolisemaks eelmisel aastal Vahemere piirkonnas esinenud tulikuuma ilma ja isegi samal aastal USAd laastanud orkaan Harvey.

Praeguse kuumalaine põhjuseks on õhuvoolude liialdane paigal püsimine: tuuled, mis tavaliselt toovad Atlandi ookeani kohalt külmemat õhku, on viimasel ajal nõrgenenud ning ei jahuta Põhja-Euroopa ilma maha. See on jätnud kogu Põhja-Euroopa kuiva ja kuuma õhu kätte. Põhjapoolkeral puhuvate tuulte nõrgenemist on seostatud Arktika soojenemise ja merejää sulamisega.

USAs paikneva Penni osariigi ülikooli teadlane Michael E. Mann ütles The Guardianile, et tegelikult on läbi viidud uuringud oma hinnangutes pigem konservatiivsed ning tegelik kliima soojenemise mõju äärmuslike ilmaolude esinemisele võib olla hetkel välja pakutust veelgi suurem.

Praegu esinev kuumalaine ei mõjuta aga ainult Põhja-Euroopat - Kreekas tekkinud metsatulekahjudes on hukkunud mitmekümneid inimesi, samuti on kuumalained esinenud näiteks Jaapanis ning Taiwanis. Aafrikas mõõdeti samuti kontinendi kuumarekord - Sahara kõrbe Alžeeria osas mõõdeti õhutemperatuuriks 51,3 kraadi.