Kui usute jetide, lumeinimeste ja teiste sarnaste müütiliste olendite olemasolusse, valmistuge kibedaks pettumuseks — teadlased on nimelt asja uurinud ja järeldanud, et neid pole tõenäoliselt olemas.

Tõendid selle väite kinnituseks pärinevad Briti teadusžurnaalis Proceedings of the Royal Society B hiljuti ilmunud uurimusest, mille raames tehti DNA-analüüse väidetavalt nn anomaalsetelt esikloomadelt pärinevatele karvaproovidele.

"Anomaalne esikloom" (ingl anomalus primate) on erapooletu katustermin senitabamatute inimesesarnaste olendite kohta nagu lumeinimene (ingl yeti, bigfoot, sasquatch).

"Ühest küljest annavad paljud pealtnägijate kirjeldusi ja tõendavaid jalajälgi hõlmavad aruanded mõista, et mitmel pool maailmas elab veel suuri tuvastamata esikloomalisi," kirjutasid uurimuse autorid. "Teisalt pole aga kunagi leitud ühegi taolise looma surnukeha või lähiminevikust pärinevaid kivistisi. Nüüdisteadus on seda uurimisvaldkonda enamjaolt vältinud."

Oletused selle kohta, keda jetit ja temasarnaseid elukaid enda arvates silmanud inimesed tegelikult nägid, küündivad inimkonna eest peitu pugenud neandertallastest ja muudest nüüdisinimese sugulasliikide esindajatest hiiglasuurte inimahvideni.

Oxfordi ülikooli geneetikaprofessor Bryan Sykes ja kolleegid läkitasid 2012. aasta mais mitmetele muuseumidele ja erakollektsionääridele, mh tunnustatud mägimatkajale Reinhold Messnerile palvekirja, milles palusid endale saata väidetavalt anomaalsetelt esikloomadelt kogutud karvaproove.

Uurijatel õnnestus sel moel hankida 30 geenianalüüsimiseks piisavalt heas seisukorras karvaproovi.

Üks neist osutus pärinevaks Kagu-Aasias elutsevalt kitselt sumatra serault (ld Capricornis sumatraensis). Veel kaks pärinevad tõenäoliselt jääkaru kaugelt järeltulijalt või jääkaru ja pruunkaru ristandilt.

"Kui sellised karud on Himaalaja mägedes laialt levinud, võivad nad endast kujutada bioloogilist alust jeti-legendidele, eriti kui nad ilmutavad inimeste suhtes kohalike karuliikidega võrreldes suuremat agressiivsust, nagu väitis Ladakhi eksemplari maha lasknud India jahimees," märkis prof Sykes.

Kaheksa tundmatutele Kaukasuse-Pamiiri-Altai metsinimestele (mongoli keeles алмас) omistatud karvaproovi pärinesid pruunkarudelt, lehmadelt, hobustelt ja pesukarudelt.

Üks väidetavalt Sumatra metsinimese (indoneesia keeles orang pendek) karvaproov pärines geenianalüüsi põhjal aga hoopis india taapirilt (ld Tapirus indicus).

18 "lumeinimese" karvakogumit osutusid pärinevaks mitmetest pärislooduslikest allikatest nagu baribalid, pesukarud, lehmad ja okassead ning kas hundid, koiotid või koerad.

Võib-olla suurima pettumuse salainimese-usklikele valmistas Texasest saadetud legendaarse metsinimese, nn suurjala (ingl bigfoot) väidetav karvaproov, mis osutus pärinevaks karvaselt inimeselt — geenikattuvuse põhjal otsustades tõenäoliselt Euroopa juurtega isikult.

Ülaloleval fotol: üks võimalus, kuidas müütiline lumeinimene välja näha võib.