Kuigi nime poolest on tegu pööripäevaga, on kõige olulisem üks konkreetne moment selle päeva jooksul. See hetk oli mõni tund tagasi, meie aja järgi täpsemalt 12.44, mil Maa põhjapoolus osutas Päikesele vastassuunas ning sinna ei jõudnud üldse mingit päikesevalgust. Ametlikult algas selle hetkega, mis on põhjapoolusel aasta pimedaim moment, põhjapoolkera talv.

Kaljukitse pöörijoonel ehk lõunapöörijoonel, mis on 23,5° lõunalaiust, oli täna lõunal Päike seniidis ning seal olijail on lugu vastupidine - neil on täna aasta pikim päev. Maa pöörlemistelje kaldenurk on 23,5 kraadi ja tänu sellele ongi samal ajal, mil põhjas on pime, lõunas valge ning põhjamaise talve vastandiks lõunapoolkeral on sealne suvi.

Aasta lühima päeva nimetus on tegelikult pooltõde, sest tegelikult on neli päeva alates tänasest täpselt sama pikkusega - kuus tundi ja viis minutit.
Reedel ja laupäeval küll päike loojub minuti hiljem, ent ka tõuseb minuti võrra hiljem. Alles pühapäevast hakkab päev tasapisi, ent kindlalt minuti haaval pikemaks venima.

Lähemalt saab päikese tõusu ja loojumise kellaaegadega tutvuda SIIN.