Negavatis tudengitele ja ülikoolidele antav ülesanne on lihtne ja selge. Tuleb välja mõelda mõni põnev idee, mis aitaks ülikoolis, selle igapäevases tegevuses või ümbruses säästa ressursse ja energiat. Pole tähtis, kas kokku soovitakse hoida toidu, paberi või vee osas, või hoopis mõelda välja mõni ülikooliliikmeid kaasav roheline kampaania. Samuti pole oluline, mis eriala tudeng õpib või mis kursuselt ta on. Paremaid ideeautoreid ootab ees kopsakas auhinnafond, väljapaistvate keskkonnaekspertide tugi ning võimalus ka päriselt oma idee ellu viia.

10 000 eurot ja mentorite tugi

Tudengid ei ole oma ideedega üksi — kahekuusel testperioodil annavad neile nõu mentorid, kes on ka ise ressursisäästu vallas nii mõndagi ära teinud. Samuti saavad kõik meeskonnad testimisfaasis 1000-eurose stipendiumi ning võimaluse osaleda töötubades. Konkursi võitjad saavad lisaks 1500-eurose preemia ning kuni 10 000 eurot oma idee elluviimiseks.

Kõik osalejad saavad endale väärt kogemuse. Projekti käivitades ja arendades omandate kindlasti väärt teadmisi ja kohtute mõtte- kaaslastega, kellega saate edaspidi muid algatusi ellu kutsuda.

Avaüritusel astus üles ansambel Elephants From Neptune, kes esitab ja salvestab ühe loo kohapeal inimjõul toodetud elektriga.


Negavati konkurss 2014

Negavati konkursile laekus 40 ideed kümnest ülikoolist. Neist 10 parimat ideed pääsesid kahekuusele testperioodile. Nende hulgas olid võistkonnad viiest Eesti kõrgkoolist: EMÜ, TTÜ, TLÜ, TTÜ Virumaa Kolledžist ja TÜ-st. Ideid oli seinast seina — tudengid pakkusid tarkvara programme kui ka kutsusid sorteerima jäätmeid või suurendasid koolihoones päevavalguse osakaalu. Võidufond jagunes nelja idee vahel, millest praeguseks on ellu viidud kolm ja ühe arendamine veel käib.

Kindlasti need pole ainsad roheideed, mis korraldajatel õnnestus Negavatiga nutikatest tudengitest välja sõeluda ning aidata teoks teha. Võistlus oli esmakordne ja jõudis seetõttu ainult loetud hulga noorteni, kuid kõrgharidusasutustes potentsiaali kaasamõtlejate näol veel leidub. Keskkonna ja ressursisäästuga seotud probleemid üleöö me ümbert ära ei kao. Kui nendega õigel ajal ei tegeleta, need ainult süvenevad.

Konkurssi Negavatt korraldavad koostöös SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) ja Keskkonnaministeeriumi. Konkursi laiem eesmärk on panna üldsust laiemalt nägema mõistet „energia“. Energiasäästmine ei tähenda kokkuhoidu ainult vee, elektri või kütte pealt. Energia tuleb meist ümbritsevatest ressurssidest, kus me saame hoida kokku juba oma igapäevase toidu, riiete, transpordi või muu tarbimise arvel.

Jaga
Kommentaarid