Ol Pejeta kaitseala Kenyas teatas, et 45-aastane ninasarvik pandi eile magama, sest tema seisund halvenes märkimisväärselt ja ta ei olnud enam võimeline seisma. Tema lihased ja luud olid degenereerunud ja nahal olid suured haavandid, vahendab Associated Press.

Ninasarvik oli osa ambitsioonikatest jõupingutustest alamliik väljasuremisest päästa kahe veel elus oleva emase abil.

„Ta oli oma liigi suur esindaja ja teda mäletatakse töö eest, mis ta tegi ülemaailmse teadlikkuse tõstmiseks saatuse kohta, millega ei ole silmitsi mitte ainult ninasarvikud, vaid ka paljud tuhanded teised liigid, kes on silmitsi väljasuremisega mittekestliku inimtegevuse tõttu,” teatas kaitseala juht Richard Vigne.

Sudan oli omamoodi kuulsus, kes meelitas ligi tuhandeid külastajaid. Eelmisel aastal nimetati ta rahakogumise eesmärgil Tinderis „maailma kõige väärtuslikumaks poissmeheks”.

Viimane isane põhja-valgeninasarvik sündis Sudaanis, viidi Tšehhi loomaaeda ja reisis 2009. aastal Kenyasse.

Sudan andis märkimisväärse panuse oma liigi ellujäämisse, sest sigitas kaks emast, teatas kaitseala. „Lisaks sellele koguti eile tema geneetilist materjali ja see annab lootust tulevastele katsetele põhja-valgeninasarvikute reprodutseerimiseks arenenud rakutehnoloogiate abil.”