Selle, ligemale ruutkilomeetri suuruse metsatuka avastasid juhuslikult piirkonnas sukeldumas käinud akvalangistid 18 meetri sügavuselt merepõhjas. Lähem analüüs tuvastas, et tegemist oli 52 000 aastat tagasi kasvanud metsaga, mis mingil põhjusel oli vajunud vee alla. Ja nüüd, kuna orkaan oli neid kaistva mudakihi ära uhtunud, on oht, et mereelukad lagundavad selle metsatuka ka üsna ruttu ära.

Kohalikud kalurid olid juba mõnd aega kahtlustanud, et midagi huvitavat peab seal merepõhjas olema, kuna piirkond kihas kaladest. Kohaliku sukeldumistarvete poe omanik oli alles pika veenmise järel olnud nõus selle asukohta paljastama. Üks sukelduja, nimega Ben Raines, läks lõpuks vaatama ja leidis merepõhjast turritavaid puutüvesid.

Seejärel tulid juba appi Lõuna-Mississippi ja Louisiana ülikooli teadlased, kes kaardistasid sealse merepõhja, ja kavandavad sel aastal ka põhjalikumat ekspeditsiooni. Süsinikumeetod tuvastas puude vanuseks 52 000 aastat. Sel ajal oli ka Atlandi ookeani merepind piirkonnas oluliselt mdalam, ehk praegune merepõhi oli pigem soo. 

Puutüvede aastaringide uurimine võimaldab aga ehk isegi tollase tuhande aasta ilmastikuajaloo kirja panna, kasvavad ju sooküpressid tuhandeaastaseks. Nii mõnigi tüvi oli paarimeetrise läbimõõduga.