Teadaanne järgneb Pariisi kliimaleppe ratifitseerimisele soomlaste poolt, mis toimus 14. novembril. Kivisöega lõpparve tegemine on ainus viis saavutada rahvusvahelisi kliimaeesmärke, toonitas Soome majandusminister Olli Rehn Reutersile. Lisaks soovivad soomlased, et aastal 2030 sõidaks riigi teedel tervelt veerand miljonit elektriautot, teatab Yle.

Hetkel on 79 protsenti soomlaste elektrivarustusest pärit kas taastuvatest energiaallikatest või siis on see tuumaenergiapõhine. Kivisöega töötavatest elektrijaamadest tuleb vaid 7 protsenti, ent seegi soovitakse nulli viia. Et Soome energeetikataristu on üsna puhas, on riik maailma suurimate kasvuhoonegaaside tekitajate seas praegu 67. kohal. Võrdluseks - kui Soome, Rootsi ja Norra süsiniku jalajäljed kokku liita, on see vaid 1,3 protsenti 2015. aasta Hiina omast.

Euroopas on teisigi, kes sarnaseid signaale on välja käinud. Ka Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Rootsi on viidanud, et plaanivad söetarvitamisele 15 aasta jooksul lõpu teha.