Värskest ülevaateuuringust nähtub, et kilokotte, pudeleid, kalavõrke ja muud inimtekkelist prügi leidub juba ka kõige sügavamates maailmamere soppides. Prügi leidub kõikjal Vahemere põhjas ja ka Atlandi ookeanis endas kuni paari tuhande kilomeetri kaugusele rannikust ehk ookeanipõhja keskahelikuni välja. Prügi kujutab endast ohtu, sest palju mereolendid võivad seda toiduks pidada või siis lihtsalt takerduvad sellesse ega pääse vabaks.

Rahvusvahelist uuringut koordineeris Assooride ülikool, kaasatud oli sellesse 15 asutust mitmelt poolt Euroopast.

Teadlased kogusid Atlandi ookeani ja Põhja-Jäämere põhjast 35-4500 meetri sügavusest ligi 600 proovi. Kõige levinumaks prügimaterjaliks, mis merepõhju saastab, osutus plast. Merepõhja kõrgendikel ja veealustel mäeahelikel leidus aga eriti rohkesti just kalavõrke ja muud prügiks muutunud kalandusatribuutikat. Ent merepõhja orud ja kanjonid olid need paigad, kuhu prügi kõige rohkem kokku koguneb.

Kõhedust võib tekitada ka teadlaste tõdemus, et kuigi merepõhi on teadusele üks viimaseid järeleuurimata piirkondi meie planeedil, on meie prügi sinna juba enne teadusekspeditsioone kohale jõudnud.

Uurimistulemused on avaldatud ajakirjas PLOS ONE.