Alates 2014. aastast toimuva sõdimise eest pelgupaika otsivaid inimesi on palju, 1,7 miljonit. Nende seas on ka palju HIV-kandjaid, kes seda edasi levitavad, nii sugulisel teel kui ka narkomaanidena süstlaid jagades.

Rahvusvaheline teadlastegrupp uuris geenijärjestusi analüüsides viiruse levikut riigis ja avaldas tulemused teadusajakirjas PNAS.

"Ukrainas on üks kiiremini kasvavaid HIV-epideemiad Euroopas. Kiire levik algas 1990ndatel, kui tekkis ruttu väga palju narkootikumide süstijaid. Tänapäeval on 70-80% uutest nakatujatest aga heteroseksuaalsed inimesed, kes narkootikume ei süsti," teatab uurimuse juhtautor Tetyana Vasylyeva, Oxfordi ülikooli zooloogia-doktorikandidaat.

Ta nimetab seda "vaikseks" epideemiaks, sest umbes pooled nakatunutest ei teadvat, et HIV-d kannavad, ja umbes 40% diagnoositutest on jõudnud tõve hilistesse faasidesse.

Uuringust nähtub, et viirus on kiiresti levinud ja eelkõige läänealadele jõudnud. Selle peamised "eksportijad" on kaks suurlinna, Donetsk ja Lugansk.

Sellised uuringud võimaldavad tervisetöötajatel loodetavasti tõhusamat ennetustööd teha, näiteks nakatunud ümberkolijaid nende uues kodukandis ravile suunata ja jälgida hoolega olukorra arengut nii Ukraina kesk- kui ka lõunaosas.

Inimesed vaevlevad sõja tõttu ka kitsikuses ega osta enam näiteks palju kondoome, mille müük on langenud alates 2014. aastast neljandiku võrra. Ka on riigis levinud resistentsus tavalistele HIV-ravimitele.

Aktivistid ja HIV- ja teiste raskete nakkuste kandjad on Ukrainas valitsevale olukorrale tähelepanu tõmmanud tegelikult juba enne 2014. aastal sõja puhkemist. Nad on korraldanud avalikke proteste ning nõudnud näiteks riikliku karantiini väljakuulutamist, et saaks epideemiaga võrdsemasse heitlusse asuda ja nakataks vähem riiki saabujaid.

Uuringus kasutatud andmed on kogutud aastatel 2012-2015, mistõttu arvud võivad erineda näiteks veebi teel leitavatest. Ukraina rahvaarvuks on öeldud 45 miljonit ja HIV kandjate arvuks 220 000. Wikipediast leiab, et 2017. a andmetel elab Ukrainas 42,4 miljonit elanikku, HIV kandjaid on aga 2016. a andmetel 240 000.