Hawaiist Alaskani randadele uhutud rusud pakkusid tontlikku vaatepilti. Värske uurimus väidab aga, et tsunami-rusud suisa kubisesid elust selle mitmesugustes merelistes vormides. Ajakirjas Science tänavu 28. septembril üllitatud uurimuse autorid väidavad, et see on teadaolevalt esimene kord ajaloos, mil nii mitmekesine valim rannavetes elunevaid liike üle ookeani parvetanud on.

„Ma ei arvanud, et suurem osa neist ranniku-elulistest organismidest pika merereisi üle elada suudavad,“ nentis uurimuse kaasautor, USA Smithsoniani instituudi Marylandis tegutseva keskkonnauuringute keskuse merebioloog Greg Ruiz. Avaookeani peetakse muidu ranna lähedale hoidvate eluvormide jaoks liiga äärmuslikuks keskkonnaks.

Kuid Ruiz ja tema kolleegid loendasid ajavahemikus 2012. aasta kevadest 2017. aasta kevadeni vähemalt 289 selgrootute ja kalade liiki, kes rusudega koos elusalt USA rannikule jõudsid. Tsunamiga merre uhutud elusolendite seas leidus rannakarpe ja nuivähke, meritähti, mere-elulisi usse ja molluskeid. Ükski neist polnud varem teadaolevalt üle ookeani triivimisega hakkama saanud, kuid Ruiz selgitas, et minevikus polnud antud liikidel lihtsalt olnud võimalustki sellist retke ette võtta.

Tõepoolest — mitte-biolagunevaid materjale nagu plastikud, kiudklaas ja vahtpolüstürool kandub randadesse jätkuvalt, samas kui puidust rusude rannale uhtumise juhtumite hulk on pärast 2014. aastat drastiliselt vähenenud, selgub uurimusest.

„Arvestades, et igal aastal võib ookeani sattuda rohkem kui kümme miljonit tonni plastjäätmeid peaaegu 200 riigist — kogus, mis prognooside järgi võib 2025. aastaks kasvada terve suurusjärgu võrra — ning asjaolu, et globaalse kliimamuutuse tingimustes on ette näha suurt hulka rususid ookeanidesse kanda suutvate orkaanide ja taifuunide sagenemist, on väga tõenäoline, et rannikutelt pärinevate rusude hulk ookeanides kasvab märkimisväärselt,“ rõhutas pressiteates uurimuse juhtiv autor, Massachusettsis tegutseva Williamsi kolledži mere-uuringute programmi ja Connecticuti osariigis Mysticu linnas tegutseva merendusmuuseumi Mystic Seaport invasiivsete võõrliikide ekspert James Carlton.

Uurijad kardavad, et merre uhutud rusud võivad endast kujutada invasiivsete, kohalikke ökosüsteeme potentsiaalselt kahjustavate võõrliikide kandjat. Seni pole selge, kas mõni Jaapanist pärinev, ookeani ületanud liik asub ka tegelikult koloniseerima Californiat, Oregoni või muid maaleuhtumispiirkondi. Uurijate osutusel on seda nimelt veel vara öelda, kuna reeglina võtavad sellised protsessid aega mitu aastat.