Kanepitööstusega seotud investeerimis- ja uuringufirma ArcView Group näitas, et USA legaalse kanepi turg kasvas 2014. aastal 74 protsenti, 2013. aasta 1,5 miljardilt dollarilt 2,7 miljardile dollarile.

Ettevõte analüüsis sadu meditsiinilise ja meelelahutusliku kanepi jaemüügikohti nendes osariikides, kus kanepi müümine on lubatud, aga ka kanepiga seotud kõrvaltööstusettevõtteid ja sõltumatuid taimekasvatajaid seitsme kuu vältel 2013. ja 2014. aastal.

Lisaks kogus ArcView turusituatsioonist täielikuma ülevaate saamiseks andmeid kanepitööstusega seotud osariiklikelt ametkondadelt, mittetulundusühingutelt ja eraettevõtetelt.

Aruanne prognoosib legaalse kanepi turule 2015. aastaks soodsaid väljavaateid ja 32-protsendilist kasvu. ArcView Group’i tegevjuhi Troy Daytoni osutusel on kanep muude kiiresti kasvavate turgude arvestuses USA-s juhtpositsioonil.

Tänaseks on kanepi jaemüügi seadustanud neli USA osariiki — Colorado, Washington, Alaska ja Oregon. Columbia ringkonna Washingtoni haldusüksuse valijad seadustasid kanepi meelelahutusliku pruukimise, kuid müük on seni veel keelatud.

23 osariiki on seadustanud ravikanepi tootmise ja sellega kauplemise. Föderaaltasandil on kanep seni siiski jätkuvalt keelustatud.

Aruanne prognooside kohaselt võib kanepiturg peagi olla väärtuslikum mahepõllundussaaduste turust — seda juhul, kui kõik 50 osariiki seadustavad ravikanepi.

Kõiki osariike hõlmava legaalse ravikanepituru väärtus küündiks aruande kohaselt rohkem kui 36,8 miljardi dollarini, mis tähendab, et see oleks rohkem kui kolm miljardit dollarit suurem kogu mahetoidutööstusest.

“Me elame põneval ajal,” nentis Dayton turu-uuringu kokkuvõttes, “ning tekkimas on uued miljonärid, võib-olla koguni miljardärid, samas kui kogu ühiskond muutub turvalisemaks ja vabamaks.”