Salton Sea on California osariigi suurim järv. Pikaajalise põua tõttu alaneb järve veetase, veekogu muutub üha soolasemaks ning selle kallastele kuhjuvad tuhanded surnud kalad. Küsimus on, kas selles õnnetuses oleme süüdi meie, inimesed.

Aegade jooksul on samasse looduslikku basseini Colorado jõe loomulike üleujutuste tõttu tekkinud ja jälle ära kuivanud mitu järve. Praegune Salton Sea moodustus 1905. aastal, kui Colorado jõe vesi tulvas üle Imperial Valley orgu ehitatud niisutuskanali kallaste ja voolas Saltoni basseini.

https://roy-and-marilyn.blogspot.com

Tänini on järvel säilida aidanud Imperiali ja Coachella orgude niisutuskanalid ning kohalikud jõed. 1950. ja 1960. aastatel oli järve kaldale rajatud Bombay Beach menukas kõrbekuurort, nüüd näeb aga peaaegu täielikult maha jäetud linnake välja nagu kokku kuivanud tühermaa.

Nüüdisaegse järve tekitasid ettevõtte California Development Company insenerid kogemata 1905. aastal. Põllumajanduses kasutatava vee voolu suurendamiseks kaevati Colorado jõest oruni niisutuskanalid. Vältimaks setete kuhjumist ja et veevoolu veelgi suurendada, lõigati Colorado jõe kaldast tükk välja. Selle tulemusena jõest välja tulvanud vett oli inseneride rajatud kanali jaoks liiga palju, mistõttu jõgi voolas kaks aastat järjest Saltoni basseini, täites enne parandustööde lõpuleviimist endise kuiva järvepõhja veega ja luues nüüdisaegse Salton Sea järve.

Ehkki järve suurus kõigub vastavalt põldude kastmiseks kasutatava vee kogusele ja sademete hulgale, on selle keskmine laius 24 km ja pikkus 56 km. Hinnangulise pindalaga 890–910 ruutkilomeetrit kujutab Salton Sea endast California suurimat järve.

Aastas voolab järve vähem kui 1,5 kuupkilomeetrit vett, kuid sellest piisab keskmiselt kolmeteistmeetrise sügavuse ja umbes 7,4 kuupkilomeetrise kogumahu säilitamiseks. 2003. aastal sõlmitud lepinguga kehtestatud veekasutusnormide tõttu peaks Salton Sea veetase aga aastaks 2021 märkimisväärselt kahanema.

Järvevee soolsus — u 44 grammi liitri kohta — on suurem kui Vaikse ookeani veel (35 g/L), aga väiksem kui Suurel Soolajärvel (kus see kõigub 50st 270 grammini liitri kohta).

Saltoni järv. Foto:  Rman 348