Seletamatutel põhjustel tekivad Michigani järve äärsel ranniku- ja luitekaitsealal Indiana Dunes National Lakeshore liiva sisse umbes 30 cm läbimõõduga ja mõnikord rohkem kui kolme meetri sügavused augud, mis kaovad vähem kui ööpäevaga jäljetult.

Aukude olemasolust saadi teada ärevusttekitavatel asjaoludel — üks taoline maapinnamoodustis neelas mullu suvel endasse kuueaastase poisi, kes jäi tundideks rohkem kui kolme meetri paksuse setteliivakihi alla.

Poiss jäi küll ellu, kuid USA rahvuspargiteenistus otsustas pärast õnnetusjuhtumit Mount Baldy luite külastajatele määramatuks ajaks sulgeda.

Peaaegu aasta hiljem on avanenud ja sulgunud veel vähemalt kaks auku ning liivaluite pinnal on täheldatud 66 anomaaliat. Liivaterad kaovad 38 meetrise läbimõõduga luite pealispinna alla, nagu imeks neid endasse liivakella alumine pool.

Uurijad ei oska öelda, mis täpselt taoliseid auke põhjustada võib. "Paistab, et me oleme senitundmatu geoloogilise nähtuse tunnistajateks," nentis geoloog Erin Argyilan.

Foto: AP (Liiva sisse kadunud väikese poisi otsingutel)

Teadlastel on siiski olemas tööhüpotees. Hetkel asub luide paigas, kus muiste paistab olevat kasvanud mets. Oletatakse, et liiva alla möödunud sajandil mattunud puude tüved võivad praegu kõduneda ja pudeneda, jättes maasse õõnsuseid kohtadesse, mida varem täitsid puutüved.

Mount Baldy on üks Indiana osariigi kiiremini liikuvatest liivaluidetest. Tuule tõukel nihkub luide 3,3 kuni 6 meetrit aastas lõuna poole, teab pargivaht Bruce Rowe.

"Me oleme täheldanud jälgi puudest, mis on ilmunud nähtavale pärast luite eemaldumist," rääkis Rowe.

"Varem oli alati tegu osaliselt kõdunenud puurontidega. Neid nimetati vanasti kummitusmetsadeks (ingl ghost forest). Õhuga kokku puutudes lagunesid need kiiresti. Aga praegune olukord, kus ilmuvad augud, aga ei ilmu tüvesid, on teaduse jaoks täiesti uus."

Nähtus on hämmeldav veel ka seetõttu, et seni on liivaluiteid peetud läbivalt pidevateks struktuurideks.

Tänavu suvel kavatsevad uurijad maapinnaradari abiga kaardistada luite tiheduse, leida üles potentsiaalsed avaused selle aluskihis ja võtta proove, tuvastamaks luite sees leiduvaid materjale.

Kuni vajuva liiva mõistatus lahenduse leiab, jääb Mount Baldy külastajatele suletuks.