Nimelt näitavad lennukitelt tehtud radarimõõtmised, et jää sulab ka altpoolt. Kuigi radar suudab näha vaid umbes kolme kilomeetri sügavusele, on see piisav, et näha soojaallika mõjul liustike all tekkivaid järvesid.

Vaatamata sellele, et praeguse seisuga ei mõjuta sügaval jää all toimuvad protsessid poolusejää sulamist olulisel määral, hoiatavad teadlased, et pikas perspektiivis võib see jää sulamist märkimisväärselt kiirendada. Eksperdid arvavad, et vee sulamise põhjuseks on maakoorest kerkiv kuum vesi ning koore all peituvad kuumad radioaktiivsed kivimid. Samas tuleb selle hüpoteesi kontrollimiseks veel teha lisauuringuid.

Teadlaste joonis, mis kujutab, mis jääkihi all toimub

"Meie vaadeldud sulamisprotsess on tõenäoliselt toimunud juba tuhandeid või isegi miljoneid aastaid ning see ei mõjuta otseselt liustikujää sulamist," ütles uuringurühma juhtinud Briti Antarktilise Uuringute Keskuse (BAS) teadlane Tom Jordan. Tema sõnul võib aga tulevikus jää all peituv vesi muutuda ohtlikuks ning teha poolusejää välistele faktoritele - näiteks kliima soojenemisele - haavatavamaks.

Selle aasta juulis leidsid teadlased ka Lääne-Antarktikast vulkaanilise soojuse allika. Ka toona tõdeti, et märkimisväärselt see jää sulamist ei kiirenda, kuid see ei tähenda, et seda ei tuleks sulamisarvutuste puhul arvesse võtta.

Järgmisena ongi teadlastel plaanis uurida, kuidas maakoore all peituvad tulised kivimid võiksid mõjutada jää paiknemist tulevikus.