„Intsident leidis aset, kui neljaliikmeline jääkaruvalvemeeskond, kes on alati sellistel kruiisidel seaduse nõudel pardal, kaldale läks, et reisijate maabumist ette valmistada ja kindlaks teha, kusagil ühtki looma ei ole,“ teatas Hapag-Lloyd Cruises Facebookis.

CNN annab teada, et nelikul jäi aga üks jääkaru kuidagiviisi kahe silma vahele. Loom ründas üht turvajatest, mispeale avasid teised ta pihta tule. Tõsi, esialgu üritasid nad jääkaru lihtsalt eemale peletada.

„Sekkumine enesekaitseks ja rünnatava inimese elu päästmiseks oli hädavajalik,“ ütles ettevõte. „Meil on väga kahju, et selline intsident juhtus.“

Hapag-Lloyd rõhutab oma postituses, et Lääne-Teravmägedel on vaid paar kohta, kus randuda saab. Alati saadetakse karuvalvajad paadiga olukorda kontrollima ja kui loomad kusagil näha on, jäetakse kaldale minek ära. Karusid jälgitakse üldjuhul ainult laevalt.

Maailma Looduse Fond (WWF) lahterduse järgi on jääkaru ohustatud liik.

„See on uskumatult traagiline,“ ütles looduskaitsja Jeff Corwin CNN Sundayle. „Kui meie planeedil on vaid 25 000 jääkaru järel, loeb igaüks neist. Kui sa oled selles ökosüsteemis turisti, teadlase või avastajana, lasub sul vastutus järgida ettekirjutusi, mis garanteerivad, et sa ei sekku metsikute jääkarude ellu ja ei sea ühtlasi enda elu ohtu.“

Twitteris pälvis juhtum paljude pahameele ja tõstatas küsimuse, kas üldse on sellistesse maanurkadesse, kus elavad ohustatud liigid, tarvis turismiekskursioone korraldada.

Norra polaarinstituut pole jääkarude eest hoiatavate märkide paigaldamisega Teravmägedele tagasi hoidnud. Ühtlasi teatatakse Teravmägede turismi- ja reisikäsiraamatus, et igaüks, kes asulast väljapoole satub, peab hoidma tulerelva, laskemoona ja muud kaitsevahendid alati käepärast. Karude jälitamine, nende otsimine või meelitamine on rangelt keelatud – loomal ei ole inimese ees mingit hirmu ja kui inimene ja jääkaru üksteisele liiga lähestikku satuvad, võivad keerulised olukorrad väga kergesti tekkida, ütleb Norra valitsuse Arktika uuringute keskus NPI. Peaaegu igal aastal tapetakse Teravmägedel turvakaalutlustel üks inimesega kohtunud jääkaru.

Teravmägede arhipelaagi suurimal saarel ehk Lääne-Teravmägedel elab umbes 3000 jääkaru, mis tähendab, et neid on seal rohkem kui inimesi.