Elektrijaama ehitanud Eesti Energia taastuvenergia-ettevõtte Enefit Greeni juht Aavo Kärmas ütles, et Ruhnu saare päikeseelektrijaama valmimisega on saanud valmis esimene etapp taastuvenergial põhinevast Ruhnu saare terviklahendusest. „Äsja valminud Ruhnu päikeseelektrijaam koosneb 600 päikesepaneelist ning selle võimsuseks on 150 kilovatti. Päikeseelektrijaamas toodetud elekter katab ligi kolmandiku Ruhnu saare elektrivajadusest,“ sõnas Kärmas. Ta lisas, et peatselt algavad tööd ka saarel asuva elektrituuliku rekonstrueerimiseks.

See aga ei tähenda, et diiselgeneraatori päriselt kõrvale jätta saab. Kuigi selle aasta lõpuks on plaanis regioonis unikaalne mandri-elektrisüsteemist eraldatud taastuvenergialahendus valmis saada, katab see siiski vaid poole saare elektrivajadusest. Vajadusel jääb süsteemi siiski toetama diiselgeneraator, mis praegu kogu saare elektrivajaduse täitis.

Lisaks päikesepaneelidele on energialahenduse osaks elektrituulik ning akud ja automaatikaseadmed, mis võimaldavad süsteemi kaugjuhtimist. Enefit Greeni poolt rajatava tervikliku taastuvenergialahenduse väljundvõimsuseks on 160 kilovatti.

Elektrituuliku kasutuselevõtuks rekonstrueerib Enefit Green ühe 2007. aastal Ruhnule paigaldatud elektrituulikutest. Teine saarel olnud tuulik demonteeritakse. Päikeseelektrijaam asub Ruhnu lennuvälja läheduses. Taastuvenergialahenduse väljaehitamiseks investeerib Enefit Green ligikaudu 500 000 eurot.

Ruhnu saare aastane elektritarbimine on ligikaudu 450 megavatt-tundi. Ruhnu rahvaarv on 170, kuid püsielanikke on saarel mitu korda vähem. Saare pindala on ca 12 km2.