Lugu juhtus Lõuna-Texases Corpus Christi linna lähedal. Sutcliffe`ide nime kandev abielupaar oli tegemas aiatöid ja valmistumas tütre ja lapselapse külaskäiguks, kui lillepeenart rohinud Jennifer Sutcliffe`ile umbes nelja jala pikkune (1,2 m) lõgismadu äärepealt kogemata pihku jäi.

See roomaja on osariigis üsna tavaline. Tegelikult on ta rahumeelne olend, kes endast suuremaid loomi ei hammusta, kui teda ei provotseerita. Ent naine mõistagi ehmatas ja hakkas karjuma, mispeale tuli kohale ta abikaasa Jeremy ja lõi maol labidaga pea maha.

Aastas sureb kuni tosin inimest

Kui mees umbes kümme minutit hiljem maharaiutud pea maast üles võttis, et see minema visata, hammustas maopea ta kätt ja laskis mürgi mehe vereringesse. Lõgismao mürk võib küll tappa, aga siis peab tegu olema väga õnnetu ja haruldase juhtumiga – USA-s hammustavad need maod inimest aastas 7000-8000 korda, aga mürgituse tõttu surijaid on tavaliselt viis kuni kaksteist.

Mees suutis ise maopea käe küljest lahti rebida. Proua Sutcliffe plaanis mehe haiglasse sõidutada ja helistas kohe ka kiirabisse. Poolel teel jõudis neile vastu kiirabiauto, parameedikud kutsusid kopteri ja mees, kel olid teadvus ja nägemine juba kadumas ning tekkinud krambid, toimetati ruttu haiglasse.

Nagu The Washington Post kirjutab, viisid arstid mehe haiglas kunstlikku koomasse, kuna ta olukord oli sedavõrd halb - Jeremyl oli septiline šokk, sisemine verejooks ja ta vereõhk oli väga madal. Kohaliku telejaama KIITV teatel hoiatasid meedikud naist korduvalt, et ta abikaasa ei pruugi ellu jääda. Õnneks sai ta vastumürgidoosid (tavaliselt piisab kahest kuni neljast doosist) siiski õigeaegselt ja pääses. Mees on taastumas, kuid ta neerud on siiski üsna kehvas seisus.

Madu tuleks üritada vältida

„See on klassikaline viga,“ ütles vastumürgiteadlane ja Arizona ülikooli immunokeemia- farmakoloogia- ja kiirreageerimisinstituudi VIPER direktor Leslie Boyer Gizmodole. „Inimesed ei teadvusta, et roomajate ja imetajate „juhtmestik“ on erinev. Pooleks lõigatud lõgismao peapoolne osa on võimeline edasi funktsioneerima, ka selle mürginäärmed töötavad veel pikka aega. Ka teine pool võib edasi funktsioneerida, saba püsti tõsta ja lõgistada.“

Seda, kui kaua mao pea pärast keha küljest maha raiumist elujõuline on, ei osata öelda, kuid mõnes uurimuses on pakutud, et lausa kuni 12 tundi. Aga lõgismaoga kohtumisel (mitte, et see mõnes Eesti aias tavapärastel tingimustel juhtuda saaks) tuleks lihtsalt üritada looma vältida, astuda mõned sammud ja mitte mingil juhul ta pead maha lüüa või teda muudmoodi tappa üritada, ütles Boyer. Vaid siis, kui madu kujutab endast otsest ohtu ja on suletud keskkonnas, kust ta lahkuda ei saa, tasuks sellele mõelda.