Chaiten on kolmekilomeetrise läbimõõduga vulkaanikaldeera Lõuna-Tšiilis, mis on pursanud ühtejärgi juba viis viimast aastat. Tegemist on ka uue juhtumiga, kus purskama on hakanud rüoliitmagma, viimati nähti midagi seesugust 1912. aastal Alaskas.

Archimedes eksis?

"Kõige vaimustunum väljend, mida teaduses kuuleb uute avastuste puhul, ei ole mitte Heúrēka!, vaid Naljakas..." Isaac Asimov


Heúrēka (olen leidnud) oli Archimedese hüüatus, kui ta astus vanni ja avastas, et veetase kerkib.

Arthur Few on kosmosefüüsika ja keskkonnateaduste emeriitprofessor Texase Rice'i ülikoolist, kelle harrastuseks on ka välgulöökide uurimine. Eriti palju on siin vallas suudetud uusi avastusi teha just NASA satelliitide pildimaterjalist. Nüüd aga avastas ta midagi enneolematut hoopis fotograafi Carlos Gutierrezi 2008. aastal Tšiilis tehtud piltidelt.

Selles, et vulkaanipursetel eksisteerivad elektrilangud ka välgulööke paiskavad, ei ole just midagi eriskummalist. Seda nimetatakse kas siis tolmune äikesetorm (dirty thunderstorm ) või lihtsalt vulkaaniline välk (volcanic lightning). Alaska Mount Augustine ja Islandi Eyjafjallajökulli piltidel on välgunooli nähtud, Chaiteni vulkaan pääses nüüd aga pildile erakordse rohelise välguga.

Ka USA geofüüsikaliidu esmaspäevasel konverentsil osalejad ei osanud midagi sarnast esile tuua. Roheline välgulöök on enneolematu nähtus.

Few küll arvab, et roheline välk pole tegelikult nii ebatavaline, ainult et tavaliselt äikesetormides see ei paista silma. Nüüd on ta aga saanud veel võimendust hiiglaslikust tolmupilvest vulkaani ümber.  Ja seega tasub ka hakata otsima samasugust fenomeni teistes vulkaanides.

Atmosfääris pole roheline värv samuti nii ebatavaline, sest ka Põhjala virmalistes on rohelist, punast ja valget  värvi nähtud, kui elektronid sajavad kosmosest maa peale ja ergastavad hapnikuaatomeid. Sajast kilomeetrist kõrgemale on virmalised rohelised, veel kõrgemale, punased.

Few hüpoteesiks on, et rohelised välgulöögid on tegelikult  striimerid, ehk siis positiivse laenguga kanalid, mida tõmbab negatiivse laengu suunas, kõrgemale tuhapilves.